Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο σίδερο βγάζουν έργα εκτός προϋπολογισμού

Αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις τιμών στο σίδηρο και άλλα κατασκευαστικά υλικά, βρίσκεται η οικοδομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές στο σίδηρο και το χάλυβα αυξήθηκαν κατά 28% τον τελευταίο χρόνο (από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021). Σημαντικές αυξήσεις επιβλήθηκαν επίσης στα προϊόντα από ξύλο (+6,7%), τα μονωτικά υλικά (+3,8%), τα είδη από πλαστικό (+11,5%), τα προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα (3,5%), το ηλεκτρολογικό υλικό (+6,5%) και άλλα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (+6,6%).

Συνολικά οι τιμές στα κατασκευαστικά υλικά αυξήθηκαν κατά 7,7%, αφού οι ανατιμήσεις αφορούν σχεδόν όλα τα προϊόντα με εξαίρεση τα είδη θέρμανσης και ψύξης (όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,6%) και τα χημικά προϊόντα (όπου οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,9%).

Οι αυξήσεις τιμών οφείλονται κυρίως στις ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές και το αυξημένο κόστος το οποίο επιβάλλεται πλέον στις εισαγωγές.

Έργα αναβάλλονται για αργότερα

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τομέα των κατασκευών, οι αυξήσεις τιμών βγάζουν εκτός προϋπολογισμού πολλά κατασκευαστικά έργα τα οποία σχεδιάστηκαν και κοστολογήθηκαν στο παρελθόν με πολύ διαφορετικά δεδομένα. Εκτίμησαν επίσης ότι για κάποια έργα ενδεχομένως να αναβληθεί για αργότερα η έναρξη των εργασιών τους, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η τάση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών είναι αυξητική. Ενδεικτικά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων των τελευταίων δώδεκα μηνών οφείλεται στο πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Επισημαίνεται ότι σε πολλά κατασκευαστικά έργα ήδη παρατάθηκε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες ένεκα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σημειώνεται επίσης ότι το κλίμα στην κατασκευαστική βιομηχανία διέπεται από αβεβαιότητα, λόγω της ευρύτερης κατάστασης της οικονομίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.