Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Ρωσία και Καναδά

Δασική πυρκαγιά που μαίνεται εκτός ελέγχου στην περιοχή Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια Όρη, υποχρέωσε χθες Σάββατο τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση χωριού όταν οι φλόγες πλησίασαν πυριτιδαποθήκη.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα στην κοινότητα Περβομάισκι, η οποία εκκενώθηκε προτού η πυριτιδαποθήκη γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους γειτονικών χωριών να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους. Ο κυβερνήτης Γεβγκένι Κουβάσεφ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στο Σβερντλόφσκ, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε μια έκταση 200.000 στρεμμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εκατοντάδες έμειναν άστεγοι από την πυρκαγιά που έκανε στάχτη τα σπίτια ενός άλλου χωριού στην ίδια περιοχή.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χθες Σάββατο η επαρχία Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά, όπου σχεδόν 25.000 κάτοικοι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Η Πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου κρίση», αφού τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν 103 δασικές πυρκαγιές και 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η επαρχία μας έχει τα εργαλεία, την τεχνολογία και τους πόρους που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση», είπε η Σμιθ.

«Θα δαπανήσουμε όσα κεφάλαια χρειαστούν», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια εφόσον τη ζητήσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy