Μεγάλες διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα, δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή

Με αφορμή τις μεγάλες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα το τελευταίο διάστημα, η Γενί Ντουζέν επανάφερε το θέμα της λειτουργίας του ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, τουρκικών συμφερόντων, AKSA, στα κατεχόμενα Γαστριά.

Σήμερα ανακοινώθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή Βοκολίδας – Τρικώμου, διάρκειας 7 ωρών, λόγω ελέγχου και επίβλεψης του κέντρο μεταφοράς – μετασχηματιστή στην περιοχή. Η διακοπή επηρεάζει τόσο τον σταθμό λυμάτων όσο και τον σταθμό αρδευτικού νερού.

Ο «πρόεδρος» της «αρχής ηλεκτρισμού», Χασάν Άμτζια δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου με μικρότερη συχνότητα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι διακοπές γίνονται από τον Μάρτιο λόγω έλλειψης επαρκούς παραγωγής, όπως είχε ανακοινώσει τότε η «αρχή ηλεκτρισμού».

Ο κ. Άμτζια ανέφερε ότι στον κεντρικό σταθμό παραγωγής κοντά στην Κερύνεια, υπάρχει βλάβη σε μια μηχανή που βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ ο διευθυντής του ιδιωτικού σταθμού AKSA, Σενέρ Σεντούρκ ανέφερε επίσης στην Γενί Ντουζέν ότι δουλεύουν με το 50% των δυνατοτήτων τους και γι’ αυτό οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν. Ο κ. Άμτζια δήλωσε ότι η AKSA εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης λόγω δυσκολιών στην πληρωμή και αυτό το ζήτημα το χειρίζεται η «πρωθυπουργία» με τα αρμόδια «υπουργεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα με τα καύσιμα και την προμήθειά τους, «οι αποθήκες είναι γεμάτες», και σε λίγο καιρό θα έρθουν από την Τουρκία στα κατεχόμενα οι δύο επιπλέον γεννήτριες, όπως ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τρικομματικής «κυβέρνησης» στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ το συμβόλαιο με την AKSA θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί η «κυβέρνηση» Ουστέλ την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αλλά – όπως γράφει η Γενί Ντουζέν – υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα ανανεωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σεντούρκ υπάρχει συμβόλαιο για ετήσια παραγωγή 700 εκ. κιλοβάτ μέχρι τον Μάιο του 2024, αλλά η επαναδιαπραγμάτευσή του θα γίνει στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν δήλωσε χθες ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» έχει χρέη 2 δις ΤΛ και γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή δικού της δεύτερου σταθμού. Η AKSA λειτουργεί στα κατεχόμενα από το 2001.

Ο Γιουσούφ Αβτζίογλου, πρώην μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της «αρχής», ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι τα 28 εκ. δολάρια ετησίως που αναφέρονται στο συμβόλαιο ως πληρωμή από την ηλεκτρική προς την εν λόγω εταιρεία είναι υπερβολικό και με αυτό το ποσό θα μπορούσε η «αρχή» να αγοράσει δύο γεννήτριες και να λειτουργήσει κάθε χρόνο άλλους 3-4 σταθμούς, όπως εκείνος στην Κερύνεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy