Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στα κατεχόμενα – Εισηγήσεις για κάλυψη αναγκών από ελεύθερες περιοχές

Για μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη φαρμάκων και βιταμινών στα κατεχόμενα κάνουν λόγο Τουρκοκύπριοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι εστιάζουν στο ενδεχόμενο εξασφάλισης φαρμάκων από τις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν», οι Τουρκοκύπριοι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία στα κατεχόμενα και προσθέτουν ότι τα αποθέματα φαρμάκων στα κατεχόμενα πλέον είναι περιορισμένα.

Οι Τ/κ φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα αντιβιοτικά για ενήλικες καθώς και αντιβιοτικά για παιδιά. Ελλείψεις υπάρχουν και σε είδη βιταμινών.

Σύμφωνα με την Ντιτζλέ Τεκίνερ, γενική γραμματέα της τ/κ ένωσης φαρμακοποιών «οι ελλείψεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, η δημόσια υγεία κινδυνεύει. Ένα βήμα μετά από αυτό, θα αρχίσουν οι θάνατοι».

Σύμφωνα με την κ. Τεκίνερ, σε ορισμένες φαρμακαποθήκες των κατεχομένων έχουν απομείνει αποθέματα 15-20 ημερών ενώ ορισμένα φάρμακα έχουν εξαντληθεί εντελώς. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην Τουρκία είναι σοβαρό και δεν πρόκειται να επιλυθεί άμεσα καθώς το κόστος παραγωγής στην αγορά της Τουρκίας παραμένει απαγορευτικό και η υποτίμηση της λίρας συνεχίζεται.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν μπορούμε να πάρουμε φάρμακα από την Ευρώπη ή το νότο με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής», προσθέτει η κ. Τεκίνερ, αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως η «υπουργός υγείας» Ιζλέμ Γκιούρτσαγ Άλτουγρα, είχε δηλώσει ότι λήφθηκε έγκριση για την εισαγωγή φαρμάκων από την Τουρκία και ότι τα φάρμακα θα έφταναν στα κατεχόμενα εντός μιας εβδομάδας ή 10 ημερών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy