Μεγάλες ζημιές μετρούν οι παραγωγοί στην περιοχή ΣολιάςΚαύσωνας και χαλάζι έπληξαν φρούτα, αμπέλια και λαχανικά

Μετά τον κορονοϊό που άφησε αδιάθετη τη γεωργική παραγωγή και τον καύσωνα που την κατέστρεψε, οι παραγωγοί στην περιοχή Σολιάς δέχθηκαν νέο πλήγμα από τη χαλαζόπτωση χθες τις πρωινές ώρες.

Από τη χαλαζόπτωση προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές, κυρίως σε καλλιέργειες φυλλοβόλων δέντρων (κερασιές, μηλιές, ροδακινιές, φορμόζες κ.λπ.), αμπελιών και λαχανικών. 

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αγρού, Μιχάλη Κωνσταντινίδη, το χαλάζι έπληξε κυρίως τον Αγρό, τις Δήμες, τα Αγρίδια και τα Χανδριά, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο τα δέντρα είναι φορτωμένα με καρπό και οι αγρότες περίμεναν να έχουν μια καλή χρονιά. «Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος που περιμένει τη σοδειά για να ζήσει βλέπει τους κόπους του να χάνονται», σημείωσε. Ως εκ τούτου, είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση, αφού βλέπουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, με τη φύση κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, επομένως πρέπει να βελτιωθεί το πρόγραμμα αποζημιώσεων και να παρθούν μέτρα πρόληψης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δύο μέρες προηγουμένως μετρούσαμε τις ζημιές από τον καύσωνα, ενώ σήμερα μετρούμε τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση. Είναι βέβαιο ότι οι γεωργοί μας είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε ως κράτος με τα γρηγορότερα αντανακλαστικά, ώστε αυτή τη φορά οι παραγωγοί να αποζημιωθούν και στην ώρα τους αλλά και στο ύψος που πρέπει. Δεν πρέπει να παρατηρηθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν 18 μήνες αργότερα». Κάλεσε το Υπουργείο να κινηθεί άμεσα, αλλά και να προχωρήσει στη διαμόρφωση πλαισίου και μέτρων πρόληψης κατά των ζημιών στον γεωργικό τομέα.

Ο Α. Καυκαλιάς σημείωσε ότι αύριο στην Επιτροπή Γεωργίας θα συζητηθεί με τον υπουργό το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Επίσης θα συζητηθούν οι πρόσφατες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και το σχέδιο στήριξης των αγροτών που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι πλέον ζούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού πριν
μερικές μέρες καταγράφηκε θερμοκρασία μέχρι 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ χθες είχαμε χαλαζόπτωση. Σημείωσε ότι πρέπει να υποβληθούν άμεσα οι ανάλογες αιτήσεις από τους αγρότες, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο.

Για να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών και να συνομιλήσει με επηρεαζόμενους παραγωγούς, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί στην περιοχή συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Η περιοδεία θα αρχίσει από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, από όπου ο Υπουργός θα μεταβεί σε πληγείσες καλλιέργειες στον Αγρό, στα Αγρίδια, στα Χανδριά και στην Κυπερούντα. Για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών θα παρευρεθούν στην περιοχή και οι αγροτικές οργανώσεις.

Γιάννης Κακαρής