Μεγάλη αντιρατσιστική πορεία στη Λευκωσία (εικόνες)Μαζική αντιρατσιστική πορεία πραγματοποίησαν πολίτες και οργανωμένα σύνολα στη Λευκωσία, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Κέντρο Μεταναστών στην Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Η πορεία είχε ως αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τη διάρκεια της, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και ολιγόλεπτη στάση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το κάλεσμα των διοργανωτών, τις τελευταίες μέρες δέχτηκαν καταγγελίες και απόπειρα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού να ποινικοποιηθεί η ακτιβιστική τους δράση και το δικαίωμά διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου και «ενάντια στη στοχοποίησή τους από κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ με χρήση τοξικής ρητορικής μίσους. Η αστυνομία επιδόθηκε σε τηλεφωνήματα και απαγγελία γελοίων κατηγοριών εναντίον ατόμων που προωθούσαν την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Παρόλο που αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν σε δικτατορικά καθεστώτα, δεν πρόκειται να μας πτοήσουν. Δηλώνουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη διαμαρτυρία μας με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και να διατρανώνει τα αιτήματά μας για απελευθέρωση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, γιατί υποδοχής δεν είναι, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους/ες και δίκαιη και ταχεία εξέταση αιτήσεων ασύλου».

Η πορεία εκτός από ειρηνική έγινε και μέσα στα μέτρα της εποχής με τους διαμαρτυρόμενους να κρατούν μέτρα ασφαλείας μεταξύ τους.

Η πορεία συγκέντρωσε εκατοντάδες άτομα, τα οποία κρατώντας πλακάτ και πανό εξέφρασαν αλληλεγγύη στους μετανάστες φωνάζοντας συνθήματα.

Στα πλακάτα αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Μισός Πλανήτης Πρόσφυγες. Εσύ πού ζεις» και «Νουρή δεν τιμάς τη χώρα σου» και «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι», «Ούτε στην Πουρνάρα ούτε και πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά».