Μεγάλη η επισκεψιμότητα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παναγιάς παρά την πανδημία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσίασε το 2021- 2022 , κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παναγιάς, λόγω και των επισκέψεων των σχολείων, σύμφωνα με την πτυχιούχο δασκάλα, με μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και αειφόρο ανάπτυξη, Νικολέτα Πάππου, εκ των εκπαιδευτών που στελεχώνουν το κέντρο.

Το ΚΠΕ Παναγιάς περιλαμβάνει χώρους όπως, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εικαστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, κοιτώνες για διανυκτερεύσεις, εξωτερικό τοίχο αναρρίχησης και άλλα υπαίθρια και εσωτερικά παιχνίδια, γωνιά ελεύθερης αναζήτησης, βοτανόκηπο/λαχανόκηπο και μια υπαίθρια δασική αναπαράσταση, με χώρους προσβάσιμους για όλους.

Θέλουμε, είπε η κ. Πάππου «να συμβάλουμε στην εκπαίδευση κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων» και πολιτών που έχουν έγνοια για το περιβάλλον, ενώ ανέφερε πως παρά τις δυσκολίες λόγω του COVID-19 και των χιονοπτώσεων στην ορεινή Παναγιά τους κρύους μήνες του χειμώνα η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη, από τα σχολεία της Κύπρου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Πάππου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παναγιάς με στόχο την καλλιέργεια της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και την ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, άνοιξε τις πύλες του στις 20 Οκτωβρίου του 2021, προσφέροντας υπαίθριες και βιωματικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Κύριος σκοπός του Κέντρου, πρόσθεσε, είναι η  εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών σε υπαίθριες και βιωματικές δραστηριότητες στα διάφορα πεδία μελέτης της περιοχής, αξιοποιώντας τοπικές καλλιέργειες, δάση, βουνά, υγροβιότοπους, μονοπάτια της φύσης και φράγματα.

Είπε ακόμη πως το ΚΠΕ Παναγιάς υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της μάθησης, προωθώντας πέρα από τις γνώσεις, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την κριτική σκέψη, την καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης, και στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Η κ. Πάππου είπε πως λόγω της πανδημίας το 2020  ήταν δύσκολη η επίσκεψη των σχολείων στο ΚΠΕ Παναγιάς για αυτό, όπως εξήγησε, μετέβαιναν οι ίδιοι στα σχολεία για να προωθήσουν κάποιες δράσεις. Ωστόσο, συνέχισε, την σχολική χρονιά 2020-2021 η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη.

Ο Ανδρέας Ναθαναήλ, Βιολόγος εκπαιδευτικός, εκπαιδευτής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο ΚΠΕ Παναγιάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για το τελευταίο κέντρο του δικτύου του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Ναθαναήλ είπε πως στα προγράμματα τους εντάσσεται το Δάσος Πάφου, το αγρινό, τα πουλιά, καθώς και πολιτιστικοί τομείς, όπως είναι η κοινότητα της Παναγιάς, οι συνήθειες των κατοίκων, το κρασί, η αμπελουργία. Υπάρχει επίσης ενασχόληση με την αρχιτεκτονική, παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων κ.ά.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ναθαναήλ ανέφερε πως θα χαρακτήριζε το έργο τους πολύ σημαντικό, αφού όπως είπε, «μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να περιμένουμε καλύτερο μέλλον τόσο για τους ίδιους, για τα παιδιά μας αλλά και για τις υπόλοιπες γενιές».

Εξάλλου, το νέο μέλος της ομάδας, Χρήστος Παπαχαραλάμπους, πτυχιούχος στην Διαχείριση Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό στην Υγεία και Ασφάλεια ανέφερε στο ΚΠΕ Παναγιάς ότι συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ομάδες μαθητών και μαθητριών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, φοιτητές/τριες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ερευνητές/τριες, πρόσκοποι, οδηγοί και εθελοντές/τριες διάφορων ομάδων.

Το Κέντρο, συνέχισε, προσφέρει μονοήμερα, ολοήμερα και πολυήμερα προγράμματα ενώ οι ομάδες μπορούν να διανυκτερεύσουν στους δύο ξενώνες του Κέντρου. Τα προγράμματα σημείωσε, προσφέρονται από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με ειδικότητα στην Υπαίθρια και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, είναι ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τις αργίες, και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό, όπως επίσης και την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Ανέφερε επίσης ότι σεμινάρια, εκδηλώσεις και συνέδρια μπορούν να διεξαχθούν και σε μη εργάσιμο χρόνο μετά από επικοινωνία και σχετικές συνεννοήσεις με το προσωπικό του ΚΠΕ.

Ο Φίλιππος Ηλιάδης που είναι πτυχιούχος της Φυσικής, με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στους τύπους των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα είπε πως τα μονοήμερα προγράμματα (μέχρι το μεσημέρι), είναι προγράμματα που ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 13:00 τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τα ολοήμερα προγράμματα (μέχρι το απόγευμα) είπε πως τα  προγράμματα ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 16:00 τόσο τους χειμερινούς, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε σχέση με τα διήμερα και τριήμερα προγράμματα που περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση ο κ. Ηλιάδης σημείωσε πως το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 48 μαθητές/τριες και 4 εκπαιδευτικούς. Η διαμονή, η διατροφή, καθώς επίσης και η μετακίνηση των μαθητών/τριων στα διάφορα πεδία μελέτης καλύπτεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτές που το στελεχώνουν επεσήμαναν πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Παναγιάς ιδρύθηκε το 2019 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την κοινότητα Παναγιάς και αποτελεί το νεότερο από τα επτά περιβαλλοντικά κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.