Μεγάλη μείωση στα θηράματα τη σεζόν ’15-’16

Η συνολική κάρπωση των θηραμάτων το 2015 παρουσίασε μείωση 43,62% και αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση της κάρπωσης της τσίχλας και της τραχήλας, είδη τα οποία διαχρονικά παρουσιάζουν την υψηλότερη κάρπωση αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου Θήρας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι με βάση τηλεφωνική έρευνα κάρπωσης για την κυνηγετική περίοδο 2015 – 2016 η κάρπωση της φραγκολίνας παρουσίασε αύξηση 56,53% και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από το 2006, ενώ η κάρπωση της φάσας παρουσίασε αύξηση 40,63% και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από το 2006.

Η κάρπωση της τσίχλας ήταν η τρίτη χειρότερη από το 2006.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η μέση κάρπωση λαγών ανά κυνηγό για το 2015 ήταν αυξημένη κατά 4,16%, ενώ η συνολική κάρπωση λαγών το 2015 ήταν ίδια με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η μέση κάρπωση περδικιών ανά κυνηγό το 2015 ήταν αυξημένη κατά 4,53% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ η συνολική κάρπωση περδικιών το 2015 ήταν αυξημένη κατά 1,19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου Θήρας σημειώνεται ότι το ποσοστό αυξομείωσης της συνολικής κάρπωσης των θηραμάτων είναι δυνατό να διαφέρει από το ποσοστό αυξομείωσης της κάρπωσης ανά κυνηγό αφού ο υπολογισμός της συνολικής κάρπωσης, γίνεται με αναγωγή του μ.ο κάρπωσης ανά κυνηγό στον αριθμό των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι αυτό συνεπάγεται ότι ο ίδιος μέσος όρος κάρπωσης είναι δυνατό να δείξει διαφορετικό συνολικό αριθμό κάρπωσης θηράματος διότι ο αριθμός των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου αλλά και ο αριθμός των κυνηγών που κυνηγά σε συγκεκριμένες περιόδους κυνηγίου διαφοροποιείται από χρόνο σε χρόνο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy