Του Βασίλη Κωστή

Πριν 102 χρόνια στη Ρωσία 7 – 8 Νοεµβρίου 1917 (25 -26 Οκτωβρίου µε το παλιό ηµερολόγιο).
Νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση.
Ένοπλη εξέγερση.

Η εργατική τάξη µε συµµάχους την αγροτική τάξη και τα µικροµεσαία λαϊκά στρώµατα ανέτρεψε µε τη δύναµη των όπλων την εξουσία της αστικής τάξης και εγκατέστησε τη δηµοκρατική εξουσία των συµβουλίων των αντιπροσώπων των εργαζοµένων, την εξουσία των σοβιέτ (ρωσική λέξη που σηµαίνει συµβούλιο).
Η επανάσταση προετοιµάστηκε και πραγµατοποιήθηκε κάτω από την καθοδήγηση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος, του κόµµατος της εργατικής τάξης, µε επικεφαλής τον Βλαντιµίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν.
Η επανάσταση κατάργησε την ατοµική ιδιοκτησία στα βασικά µέσα παραγωγής που έγιναν λαϊκή ιδιοκτησία. Παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι για το κέρδος.


Η γη δόθηκε στους αγρότες.
Καταργήθηκε η εθνική καταπίεση σε όλες τις µορφές της.
Ο σοσιαλισµός που αντικατέστησε τον καπιταλισµό κατάργησε κάθε µορφή εκµετάλλευσης. Κατάργησε την εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανέβασε τη γυναίκα, έδωσε προοπτική στη νεολαία, έδωσε όραµα σε όλον το λαό. Η λευτεριά του λαού έλαβε νόηµα. Ο σοσιαλισµός έδωσε στο λαό τις υλικές δυνατότητες να κατακτήσει µια αξιοπρεπή ζωή µε ανέσεις, µια ανθρώπινη ζωή, µια ζωή πνευµατικά και ηθικά ανώτερη.

Ριζική στροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, στροφή από τον καπιταλισµό – ιµπεριαλισµό σ’ έναν καινούργιο κόσµο.
Ριζική διαφορά από όλες τις τότε επαναστάσεις. ∆εν κατάργησε µια µορφή εκµετάλλευσης για να την αντικαταστήσει µε άλλη. Κατάργησε κάθε µορφή εκµετάλλευσης.
Η επανάσταση άνοιξε ρήγµα στο παγκόσµιο σύστηµα του καπιταλισµού – ιµπεριαλισµού. Εγκαινίασε την εποχή των εργατικών σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Κλόνισε την κυρίαρχη θέση του καπιταλισµού – ιµπεριαλισµού στις αποικίες και στις εξαρτηµένες χώρες.
Εγκαινίασε την εποχή των απελευθερωτικών κινηµάτων στις χώρες αυτές.
Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η επικράτηση του σοσιαλισµού στα απέραντα εδάφη της Ρωσίας δεν ήταν µόνο µια ανατροπή των πολιτικών και οικονοµικών συσχετισµών.
Ήταν και µια αλλαγή στον ιδεολογικό τοµέα στην ψυχολογία των εργαζοµένων ολόκληρης της υφηλίου.
102 χρόνια µετά, η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση µαζί µε όλη τη θετική κληρονοµιά που µας άφησε η οικοδόµηση του σοσιαλισµού σε µια σειρά χώρες φωτίζουν άπλετα τους αγώνες των λαών για ελευθερία, δηµοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήµερα ο σοσιαλισµός παραµένει η µόνη ρεαλιστική επιλογή για τους σύγχρονους είλωτες του πλανήτη.

Κλείνω.
«Θα έπαιρνα τον ίδιο δρόµο, αν θα ξανάρχιζα τη ζωή µου, γιατί ο κοµµουνισµός είναι τα νιάτα του κόσµου», έγραφε λίγες στιγµές πριν τουφεκιστεί από τους χιτλερικούς ο αλησµόνητος Γάλλος δηµοσιογράφος και διανοούµενος Γκαµπριέλ Περί.
Ο κοµµουνισµός που θα διαδεχθεί το σοσιαλισµό, που δεν είναι παρά µεταβατικό στάδιο, είναι τα νιάτα του κόσµου, το µέλλον του κόσµου, το µέλλον του ίδιου του πλανήτη Γη που µας φιλοξενεί και µας ανέχεται!