Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά τη βουτιά 20% στη μετοχή της Credit Suisse

Καταρρέουν, εκ νέου, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών την Τετάρτη, καθώς η τράπεζα Credit Suisse υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά τη δήλωση του μεγαλύτερου μέτοχου της τράπεζας ότι δεν μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο στην τράπεζα ύψους 10%, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

Η Credit Suisse υποχωρεί κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα (2,18 δολάρια) για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να υπερβεί το 10% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην τράπεζα λόγω κανονιστικού ζητήματος. Στις 13:34, ώρα Κύπρου, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας υποχωρούσε κατά 21,18%, στα 1,76 ελβετικά φράγκα, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 1,707 ελβετικά φράγκα, σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της στα 2,24 ελβετικά φράγκα.

“Δεν μπορούμε, γιατί θα ξεπερνούσαμε το 10%. Είναι ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας στο ελβετικό χρηματιστήριο σταμάτησε αρκετές φορές από τον διαχειριστή του χρηματιστηρίου, καθώς οι όγκοι συναλλαγών εκτινάχθηκαν στα ύψη και η μετοχή υποχωρούσε κατακόρυφα.

Ένας εκ των δεικτών των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών υποχωρούσε στις πρωινές συναλλαγές πέραν του 5%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου. Ο δείκτης έχει χάσει 13% σε αξία από την περασμένη Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

“Οι αγορές είναι άγριες. Περνάμε από τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών σε εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρώτα από όλα της Credit Suisse”, δήλωσε ο Carlo Franchini, επικεφαλής θεσμικών πελατών της Banca Ifigest στο Μιλάνο.

“Αυτό παρασύρει προς τα κάτω ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη. Οι μετοχές επιτάχυναν τις απώλειες μετά τα σχόλια των Σαουδάραβων…Πιστεύω ότι η κρίση της Credit Suisse μπορεί να επιλυθεί και η τράπεζα δεν θα αφεθεί…”, δήλωσε ο Franchini.

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας UBS υποχωρούσαν κατά 6,8%. Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale παρουσίαζαν πτώση 8,7% και 9,5%, αντίστοιχα.

Η ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell και η γερμανική Commerzbank υποχωρούσαν κατά 6,5% – 7,5%.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το CNBC, μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC κατά τη διάρκεια συνεδρίας στο Ριάντ το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εταιρεία του θα χρειαζόταν κάποιου είδους κρατική βοήθεια στο μέλλον.

Όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε κάποιου είδους βοήθεια, ο Lehmann απάντησε: «Δεν είναι αυτό το θέμα».

«Είμαστε ρυθμιζόμενοι, έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, πολύ ισχυρό ισολογισμό. Άρα δεν είναι αυτό το θέμα», σημείωσε.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απόκτησε μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse το 2022 ως μέρος της αύξησης κεφαλαίου της ελβετικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση μιας τεράστιας στρατηγικής αναμόρφωσης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της επενδυτικής τραπεζικής και την αντιμετώπιση μιας σειράς αστοχιών κινδύνου και συμμόρφωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy