Μεγάλη Βρετανία – Ακρίβεια: Ένας στους τέσσερις μείωσαν τα γεύματά τους

Ένας στους τέσσερις Βρετανούς έχει υποχρεωθεί να παραλείψει γεύματα λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, αποκαλύπτει δημοσκόπηση της Ipsos UK σε δείγμα άνω των 2.000 πολιτών για το Sky News.

Πάνω από το 80% την ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ακρίβεια τους προσεχείς μήνες, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να διατυπώνουν όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Οι Βρετανοί πλήττονται κατά κύριο λόγο από πολύ μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, μετά από την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής Ofgem να αυξήσει από τις αρχές Απριλίου το πλαφόν στις χρεώσεις για τα νοικοκυριά κατά 700 λίρες το χρόνο σε 1.971 λίρες κατά μέσο όρο, δηλαδή κατά 54%.

Η απόφαση ακολούθησε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην παγκόσμια χονδρική αγορά που με τη σειρά της προκάλεσε πιέσεις στις εταιρείες ενέργειας, με αποτέλεσμα περίπου 30 στη Βρετανία να έχουν κηρύξει πτώχευση από πέρυσι τον Αύγουστο.

Το όριο χρεώσεων αφορά τα περίπου 23 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά προγράμματα μεταβλητών χρεώσεων των εταιρειών παροχής ενέργειας.

Τον Οκτώβριο αναμένεται νέα αύξηση του πλαφόν λόγω της αυξημένης τιμής ενέργειας παγκοσμίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη μέση ετήσια χρέωση σε 2.600 λίρες.

Η Ofgem ανακοίνωσε ότι μελετά την αναπροσαρμογή του πλαφόν στις χρεώσεις ανά τρεις μήνες αντί για έξι.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός ανέβηκε το Μάρτιο στο 7%, δηλαδή σε υψηλό τριών δεκαετιών, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει πως τους επόμενους μήνες το ποσοστό αυτό θα κορυφωθεί σε λίγο πάνω από 10%. Τα νεότερα στοιχεία εντός της εβδομάδας αναμένεται να δείχνουν πως ήδη ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 9% τον Απρίλιο.

Παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών της για πιθανή οικονομική ύφεση, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1%. Η τιμή αυτή διαμορφώθηκε μετά από τέσσερις αυξήσεις από τον Δεκέμβριο και μετά, όταν το επιτόκιο βρισκόταν στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Το 1% είναι το υψηλότερο βασικό επιτόκιο από το 2009.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε εξάλλου πως οι πραγματικοί μισθοί στη Βρετανία ήταν μειωμένοι κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Αν συνυπολογιστούν πάντως τα επιμίσθια, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα βρετανικά νοικοκυριά θα βιώσουν τη μεγαλύτερη μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα από τότε που άρχισαν να τηρούνται συγκρίσιμα στοιχεία, δηλαδή το 1956. Η μείωση για φέτος προβλέπεται στο 2,2%.

Πέρα από το κόστος της ενέργειας, τα νοικοκυριά πλήττονται από αυξημένες τιμές ακόμα και σε βασικά προϊόντα. Τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές «Αποκάλυψης» στα τρόφιμα, κυρίως σε σιτηρά και ηλιέλαιο.

Ο κ. Μπέιλι είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως το 80% της αύξησης του πληθωρισμού πάνω από τον πάγιο στόχο του 2% οφείλεται σε παράγοντες εκτός ελέγχου της κεντρικής, κυρίως στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και στις επιπτώσεις που έχει στην κινεζική παραγωγή η ανανέωση των ανησυχιών εκεί για τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.