Μεγάλη Βρετανία: Ρίσι Σουνάκ ή Λιζ Τρας – Ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ;

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα είναι τελικά οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά την απογευματινή, τελευταία ψηφοφορία των βουλευτών των Τόρις, ο κ. Σούνακ έλαβε 137 ψήφους και η κα Τρας 113 αφήνοντας εκτός της επόμενης φάσης της κούρσας διαδοχής την πρώην Υπουργό Άμυνας Πένυ Μόρνταντ, που συγκέντρωσε 105 ψήφους.

Οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι θα αρχίσουν πλέον μια προεκλογική εκστρατεία απευθυνόμενοι στα 160-200 χιλιάδες μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που με επιστολική ψήφο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αναδείξουν τον νικητή ή τη νικήτρια. Ο επόμενος ένοικος του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Για την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο στο BBC. Θα ακολουθήσουν προεκλογικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τους στις περιφερειακές βάσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Ως βασική διαχωριστική γραμμή στα όσα υπόσχονται οι δύο υποψήφιοι έχει αναδειχθεί η φορολογική πολιτική. Η 46χρονη κα Τρας, θεωρείται εκπρόσωπος της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, δεσμεύεται για άμεση περικοπή φόρων που έχει επιβάλει ως υπουργός ο κ. Σούνακ.

Ο 42χρονος πολιτικός με καταγωγή από την Ινδία επέκρινε την κα Τρας για τη δέσμευση αυτή λέγοντας ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν πριν χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα προσδιορίστηκε για τον Ιούνιο στο 9,4%, δηλαδή σε υψηλό 40 ετών.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ τη μελών του Συντηρητικού Κόμματος έδειξε πως σε έναν «τελικό» μεταξύ τους η κα Τρας θα επικρατούσε του κ. Σούνακ. Αυτό την έφερε από το βράδυ της Τρίτης στην πρώτη θέση των προγνωστικών των γραφείων στοιχημάτων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.