Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του Brexit την προσεχή Παρασκευή, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «βίζας για παγκόσμια ταλέντα».

Σκοπός του προγράμματος, που θα ενσωματωθεί στο νέο μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή αμέσως μετά από τη λήξη της εντεκάμηνης μεταβατικής περιόδου, είναι να προσελκύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τους κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και μαθηματικούς.

Σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα ισχύουσα αντίστοιχη βίζα, δε θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στο πόσοι ταλαντούχοι δικαιούχοι θα μπορούν να γίνονται δεκτοί στη χώρα.

«Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό στα πιο ταλαντούχα μυαλά του κόσμου και είμαστε έτοιμοι να τους υποστηρίζουμε ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ένα χρηματοδοτικό πακέτο 300 εκατομμυρίων λιρών για έρευνα σε προηγμένα μαθηματικά και για νέες διδακτορικές σπουδές στον τομέα.