Μεγάλο έλλειμμα στο 4μηνο για Ρωσία από μικρότερα έσοδα από την ενέργεια

epa10152570 Russian President Vladimir Putin takes part in a ceremony to open five Russian-language secondary schools in Tajikistan, with the participation of Tajik president, via video conference, in Kaliningrad, Russia, 01 September 2022. EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν μικρότερα από αυτά που προβλέπονταν, συμβάλλοντας έτσι σε ένα μεγάλο έλλειμμα προϋπολογισμού για, μέχρι στιγμής, φέτος.

“Μέχρι τώρα… έχουμε εκπληρώσει περίπου το 30% των ετήσιων εσόδων και το 39% των δαπανών για το έτος”, είπε σε συνεδρία της ρωσικής κυβέρνησης, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να έχουμε μια προσωρινή ανισορροπία, η οποία θα πρέπει να εξομαλυνθεί καθώς προχωρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού», σημείωσε.

Η Ρωσία κατέγραψε έλλειμμα ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (44 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν, κυρίως από τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν.

Στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, το έλλειμμα ήταν υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την πρόβλεψη της ρωσικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια για ολόκληρο το 2023.

Οι δαπάνες ήταν 26,3% υψηλότερες, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 22,4%.

Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπόκεινται σε μια σειρά δυτικών κυρώσεων που περιορίζουν τις πωλήσεις στη Δύση και επιχειρούν επίσης να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, παγκοσμίως.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, ενώ τον Απρίλιο ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συναντηθεί ξανά τον Ιούνιο.

Αν και η ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής βοήθησε στην ώθηση των τιμών του πετρελαίου υψηλότερα, τα κέρδη από έκτοτε εξανεμίστηκαν καθώς επικράτησαν οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Η τιμή του βασικού ρωσικού αργού, Urals, που υπολογίζεται σε ρούβλια, υποχώρησε στις αρχές Μαΐου κατά 14% κάτω από την τιμή που προνοείται στον φετινό ρωσικό προϋπολογισμό, κατέδειξαν υπολογισμοί του Reuters.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy