Μεγάλο ενδιαφέρον από τους 29-30 – 8.300 ραντεβού μέσα σε δυόμιση ώρες

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικίες 29/30 για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αφού σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπ. Υγείας, από τα 12.598 ραντεβού που δόθηκαν σήμερα,  μέχρι τις 09:30 διευθετήθηκαν τα 8.393.

Υπενθυμίζεται πως διαθέσιμα εμβόλια είναι αυτά της Astrazeneca, Pfizer/BioNtech, Moderna και Johnson&Johnson.

Ο κακός χαμός και σήμερα στα σημεία rapid test

Το αδιαχώρητο παρατηρείται και σήμερα από το πρωί στα σημεία δειγματοληψίας rapid test, αφού το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για να μπορούν να επισκεφτούν αρκετούς χώρους, χωρίς όμως να αυξήσει τους χώρους δειγματοληψίας.

Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζονται τόσο χθες όσο και σήμερα ουρές εκατοντάδων μέτρων από πολίτες που περιμένουν κάτω από ψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εξεταστούν.

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν πολίτες και για το γεγονός ότι παρά την πολύωρη αναμονή δεν κατάφεραν να υποβληθούν σε εξέταση, αφού οι δειγματοληψίες σταμάτησαν στις 19:00 και μετά από παράταση που έλαβαν.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι σημερινές εικόνες ταλαιπωρίας και τεραστίων ούρων στα σημεία δειγματοληψίας για rapid test. «Οι τεράστιες ουρές που παρατηρήθηκαν και σήμερα στα κέντρα διενέργειας rapid test, ένεκα των νέων μέτρων, έχουν προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες σε όλη την Κύπρο.

Cna T03Cc18C8B48D427Faacbcceeccc90194 Scaled
Το αδιαχώρητο στα κέντρα δειγματοληψίας της επαρχίας πάφου

Δεδομένου ότι τα μέτρα πρόκειται να ισχύσουν για όλο το επόμενο διάστημα, καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό».

Τέλος από σήμερα το 8998 έρχεται το Safepass

Παρελθόν αποτελούν από σήμερα τα γραπτά μηνύματα για τις διακινήσεις μας. Ωστόσο, εισβάλλει στην καθημερινότητά μας το Safepass ή Coronopass, το οποίο ισχύει αν έχει κάποιος αρνητικό τεστ -PCR ή αντιγόνου- 72 ωρών, εάν έχει εμβολιαστεί με μία δόση και παρήλθαν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό ή εάν έχει νοσήσει με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

Συνεχίζει επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Ρολά ανεβάζουν και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Ενώ από σήμερα θα μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εξωτερικών χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπιραρίες, σνακμπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κ.λπ.), στη βάση του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Οι θαμώνες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους Safepass. Από 1η Ιουνίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημοσίους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους, μαρίνες κ.λπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων. Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται με απαραίτητη προσκόμιση Safepass και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα μέχρι τη 16η Μαΐου 2021. Από 17η Μαΐου 2021 επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο τη φυσική παρουσία 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας, με απαραίτητη προσκόμιση Safepass. Από 1η Ιουνίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο τη φυσική παρουσία 50% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας, με απαραίτητη προσκόμιση Safepass. Η εκπαίδευση συνεχίζει κανονικά με φυσική παρουσία, με την προσκόμιση υποχρεωτικού εβδομαδιαίου rapid test.

Οι μαθητές Γυμνάσιου, Λυκείου και Β’ κύκλου, κατά την 1η ημέρα παρουσία τους, ήτοι σήμερα 10 Μαΐου 2021, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ με ισχύ 72 ωρών. Επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων (α) με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα μέχρι τη 17η Μαΐου 2021, με απαραίτητη προσκόμιση Safepass. Μετά τη 17η Μαΐου 2021 πληρότητα μέχρι 30% σε κλειστούς χώρους και 50% σε ανοικτούς χώρους. Απαραίτητη η προσκόμιση με Safepass. Από 1η Ιουνίου αυξάνεται η πληρότητα και στους κλειστούς χώρους με μέγιστο το 50%, με απαραίτητη προσκόμιση Safepass. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1,5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου, χωρίς την προσκόμιση Safepass. Παραμένει η απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων, διαδηλώσεων, παρελάσεων, συναυλιών, υπαίθριων πανηγυριών, φεστιβάλ σε δημοσίους ή ιδιωτικούς χώρους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.