Μεγάλο ποτάμι, φουσκωμένο, η οργή του λαού

Μαζικές οι διαδηλώσεις για υπεράσπιση της ΑΤΑ σε όλες τις πόλεις

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν χθες τους χώρους συγκέντρωσης σε όλες τις πόλεις, διατρανώνοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει η απαίτηση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά ούτε και η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά λαμβάνει το μέρος των εργοδοτών.

Η τρίωρη πανσυνδικαλιστική στάση εργασίας απέδειξε πως οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το θεσμό της ΑΤΑ διεκδικώντας την επαναφορά της στο 100% αλλά και την απόδοσή της στο σύνολο των εργαζόμενων στον τόπο μας. Σε αυτή συμμετείχαν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «ΑΤΑ για όλους τους εργαζομένους». Επίσης, κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα εξής συνθήματα: «ΑΤΑ στη φιλοσοφία της» και «Σεβασμός στα συμφωνηθέντα».

Στη Λευκωσία, μετά τη διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από τους παρευρισκόμενους, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας επιδίδοντας το ψήφισμα στον υπουργό. Ο υπουργός αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των παρευρισκόμενων.

Στο ψήφισμα που υιοθέτησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν «τη σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία του 2017».

Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευσή τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου τήρησε άτεγκτη και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ.

Υπογράμμισαν επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία «δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο» και ότι «δεν είναι αποδεκτή η θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Ενωμένοι και αποφασιστικοί

Κατά τη συγκέντρωση οι επικεφαλής των συντεχνιών απηύθυναν χαιρετισμό, με τον Γ.Γ. της ΣΕΚ να αναφέρει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο διατρανώνει το απόλυτο δικαίωμα για τους εργαζόμενους να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ΑΤΑ, αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουν και τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συμβάσεις».

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι «δεν ήταν επιλογή του συνδικαλιστικού κινήματος η σημερινή απεργία. Ήταν επιλογή των εργοδοτών και της κυβέρνησης, η οποία στο τέλος της διαδικασίας δεν ανέλαβε τις ευθύνες της».

Ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένο, σαν μια γροθιά, θέλει να στείλει μήνυμα και στους υφιστάμενους και στους επόμενους (σ.σ. κυβερνώντες) ότι η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι εκεί και θα μείνει εκεί. Θα τη διαφυλάξουμε».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.