Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών, ενόψει της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχουν αρκετά ζητήματα να διεκπεραιώσουν πριν από την 1η Ιουνίου, με το βάρος ωστόσο να γέρνει προς τον δημόσιο τομέα, αφού η ετοιμότητα των κρατικών νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για ίδιο το Σύστημα όσο και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού και τα ίδια έχουν αναφέρει την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, ώστε να μην μετατεθεί ξαφνικά μεγάλος όγκος ασθενών προς τα ίδια, με το φόβο να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προτάσσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας, όπως για παράδειγμα την υποστελέχωση, τις συνθήκες εργασίας και άλλα, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και η οικονομική παράμετρος, αφού ΟΚΥπΥ και συντεχνίες των ιατρών βρίσκονται σε διάλογο για τα κίνητρα των ειδικών ιατρών.

Όπως μας αναφέρθηκε, αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για το θέμα αυτό στα τέλη της εβδομάδας, ενώ και στα μέσα της εβδομάδας οι ακτινογράφοι θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και πάλι για οικονομικά ζητήματα.

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να τοποθετηθεί σε σχέση με την ετοιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσοκομεία και έτοιμα είναι και «πιο μπροστά από τα ιδιωτικά», αφού εδώ και δεκαετίες εξυπηρετούν τους ασθενείς, κωδικοποιούν ιατρικές πράξεις, δέχονται δύσκολα περιστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, υπάρχουν οι υποδομές, το προσωπικό και επιστημοσύνη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που παρουσιάζονται στις θέσεις ιατρικού και άλλου προσωπικού. Έχουν προσληφθεί πέραν των 100 ιατρών, ενώ έχουν προσφερθεί και νέα συμβόλαια και αναμένονται οι απαντήσεις εντός των ημερών. Επίσης, ο ΟΚΥπΥ στοχεύει και στην αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα νοσοκομεία, στη μείωση της γραφειοκρατίας κ.α. ώστε η είσοδος και έξοδος των ασθενών να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια για όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Χαριλάου, απαιτείται η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εργαζομένων και να μην εξαντλούνται «τα θέλω» στον αριθμό του προσωπικού και στα πιο ψηλά οικονομικά κίνητρα.

Υπό ατμόν ο ΟΑΥ

Αρκετά ζητήματα θα πρέπει να διεκπεραιώσει και ο ΟΑΥ, ο οποίος αρχίζει επίσημα τις διαβουλεύσεις με περισσότερα από 40 νοσηλευτήρια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ΓεΣΥ. Πρόκειται για έναν αριθμό που ικανοποιεί τον Οργανισμό, ενώ καλύπτονται και όλες οι επαρχίες. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και δύο μεγάλα νοσηλευτήρια της πρωτεύουσας. Επίσης ο ΟΑΥ θα πρέπει να τρέξει και αρκετά νομοθετήματα που αφορούν τη β’ φάση και αφορούν μεταξύ άλλων στη λειτουργία των νοσοκομείων στο ΓεΣΥ αλλά και των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία και αναμένεται να ετοιμαστούν αρχές Απριλίου. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο διάλογος που αφορά στην οικονομική πτυχή με όλους τους άλλους επαγγελματίες Υγείας (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διαιτολόγους, ψυχολόγους, οδοντίατρους, λογοθεραπευτές), οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες στη β’ φάση.

Περιοδεία στα νοσοκομεία

Επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια πραγματοποιεί από σήμερα ο ΟΚΥΠΥ, κάνοντας αρχή με το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο εκπρόσωπος τύπου Χαράλαμπος Χαριλάου, τόνισε ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι έτοιμα για την ένταξη στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ, λέγοντας ότι είναι και πιο έτοιμα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι δεν πρέπει να συγχύζονται τα συνδικαλιστικά με τα επιχειρησιακά προβλήματα και εξέφρασε την διαφωνία του με την άποψη ότι αν δεν επιλυθούν τα συνδικαλιστικά ζητήματα, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα καταρρεύσουν.

Υπάρχουν, είπε, προβλήματα αλλά μπορούν να επιλυθούν με τη συνεργασία όλων κι έφερε ως παράδειγμα την επίλυση του προβλήματος με τις κλίνες που παρουσιάστηκε στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου.

Στην επισήμανση ότι γιατροί και νοσηλευτές λένε ότι έφτασαν στα όρια τους, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ είπε ότι χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την επίλυση των προβλημάτων, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα της εξεύρεσης κλινών στα δύο νοσοκομεία.

Σε παρέμβαση της η διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του γενικού νοσοκομείου Λεμεσού Φαίδρα Ιωαννίδου επισήμανε ότι και σήμερα υπάρχει έλλειψη κλινών με την εισαγωγή 11 νέων περιστατικών και κάλεσε τον κ. Χαριλάου να βρει κλίνες. Ο κ. Χαριλάου παρέπεμψε την κα Ιωαννίδου στους αρμόδιους του νοσοκομείου. Η κα Ιωαννίδου έθεσε εκ νέου το θέμα της έλλειψης γιατρών, λέγοντας ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν έλυσε προβλήματα και ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Η κα Ιωαννίδου τόνισε ότι ο ΟΚΥΠΥ θα πρέπει να δίνει σωστή πληροφόρηση.

Αγωνία εκφράζει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ασθενών για τα όσα γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση ότι σήμερα στη 1.30 μετά το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον ΟΚΥΠΥ.
Ο κ. Κουλούμας είπε ότι δεν έγινε καμία διόρθωση στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε και οπισθοδρόμηση.
Η υπομονή έχει εξαντληθεί, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν έργα και να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια.
Χρειάζεται να γίνουν άμεσα αλλαγές και κυρίως να υπάρξει σεβασμός προς τους ασθενείς αλλά και τα εργατικά θέσμια.

Ο κ. Κουλούμας διερωτήθηκε πού βρίσκει την αισιοδοξία ο ΟΚΥΠΥ για το ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι έτοιμα να μπουν στο ΓΕΣΥ. Ο ασθενείς, πρόσθεσε, έχει κακή εικόνα για τα δημόσια νοσηλευτήρια και από την 1η Ιουνίου θα έχει επιλογή.
Όσον αφορά την προώθηση προβλημάτων, ο κ. Κουλούμας είπε ότι έχουν θέσει αρκετά ενώπιον του ΟΚΥΠΥ αλλά επίλυση τους δεν είδαν. Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι αναμένουν να δουν την κατάρρευση του ΓΕΣΥ.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Μιλώντας στον Άστρα ο πρόεδρος του κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, είπε ότι αν τα νοσοκομεία δεν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν όπως πρέπει να λειτουργήσουν, τότε δεν θα επιβιώσουν.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα παραμένουν και έφερε ως παράδειγμα το ΤΑΕΠ Λεμεσού όπου παρά τις διακηρύξεις, οι ασθενείς περιμένουν πολλές ώρες στην αναμονή λόγω έλλειψης κλινών.

Ο κ. Αργυρίδης διερωτήθηκε γιατί δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Ζήτησε από τον ΟΚΥΠΥ να λαμβάνει υπόψη του και τις απόψεις των ανθρώπων που για χρόνια εργάζονται στα νοσοκομεία και γνοιάζονται για το μέλλον των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όσον αφορά τις επισκέψεις του ΟΚΥΠΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο πρόεδρος του κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι δεν έχουν προσκληθεί στις συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.
Γνωστοποίησε επίσης ότι σήμερα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τους με τον Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ.