Μεγάλο τίµηµα πληρώνει και η Λεµεσός από το Ουκρανικό

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τον πόλεµο στην Ουκρανία αφού, εκτός όλων των άλλων, µε τις δύο εµπλεκόµενες χώρες υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις, οι οποίες επηρεάζονται άµεσα και σε µεγάλο βαθµό. Ιδιαίτερο πλήγµα δέχεται η Λεµεσός στην οποία δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί από τους οποίους εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό η οικονοµική, τουριστική και κοινωνική κίνηση της πόλης. Εκφράζοντας σαφώς την αντίθεσή του στον πόλεµο και τη θλίψη του για τα ανθρώπινα θύµατα και τις καταστροφές που συντελούνται, ο κόσµος της Λεµεσού δεν κρύβει και την αγωνία του για τις αρνητικές συνέπειες που ήδη βιώνει η πόλη.

 

Και µόνο που ακούει ο κόσµος για πόλεµο αλλάζει τις προτεραιότητες της καθηµερινότητάς του, είναι σφιγµένος στις κινήσεις του και ιδιαίτερα στις αγορές του, όπως δηλώνουν οι καταστηµατάρχες της Λεµεσού

 

Του

Χρήστου Χαραλάµπους

Μιλώντας µε φορείς της οικονοµικής ζωής της πόλης που δραστηριοποιούνται σε καίριους τοµείς όπως η οικοδοµική βιοµηχανία και γενικότερα οι αναπτύξεις, ο τουρισµός και οι συναφείς επαγγελµατικές δραστηριότητες, αλλά και µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, η γενική εκτίµηση που εκφράζουν είναι ότι θα χρειαστούν αρκετοί µήνες, ίσως και χρόνια, για να ξεπεραστούν τα αλυσιδωτά προβλήµατα και ο αρνητικός αντίκτυπος από τον πόλεµο στην Ουκρανία.

Όπως επισηµαίνουν, εκεί που όλοι περίµεναν να τελειώσει η πανδηµία για να µπορέσουν να ανασάνουν από τους περιορισµούς και τις απαγορεύσεις των δύο τελευταίων χρόνων και να ξανασταθούν στα πόδια τους, ήρθε τώρα ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο οποίος θα παρατείνει τα αδιέξοδα, χωρίς κανένας να µπορεί να πει µε βεβαιότητα πότε θα σταµατήσει αυτή η κατρακύλα. Και µόνο που ακούει ο κόσµος για πόλεµο αλλάζει τις προτεραιότητες της καθηµερινότητάς του, είναι σφιγµένος στις κινήσεις του και ιδιαίτερα στις αγορές του, όπως µας ανέφεραν καταστηµατάρχες της Λεµεσού στο πελατολόγιο των οποίων περιλαµβάνονται και αρκετοί Ρώσοι, αλλά και Ουκρανοί που κατοικούν στην πόλη.

«Την ώρα που αγωνιούν για τους δικούς τους, δεν θα νοιαστούν για την αγορά»

Όλες αυτές οι χιλιάδες των ρωσόφωνων που ζουν στη Λεµεσό «δεν είναι δυνατόν να περιµένουµε ότι θα έχουν το νου τους στο παζάρι όταν ξέρουν τι γίνεται στις χώρες τους και αγωνιούν για τους δικούς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραµµατέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, επισηµαίνοντας και το «επιπλέον πρόβληµα που έχουν να αντιµετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι, εξαιτίας και των περιορισµών που ήδη επιβάλλουν οι τράπεζες στα πλαίσια των µέτρων που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία».

Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζει ο πρόεδρος του Εµπορικού Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Λεµεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, για το τέλµα στο οποίο οδηγείται η οικονοµική δραστηριότητα, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πότε θα σταµατήσουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «οι οποίες επηρεάζουν όλους ανεξαίρετα τους Ρώσους πλην των λίγων ολιγαρχών».

Από την άλλη, όπως επισηµαίνει, η οικονοµία της Ουκρανίας καταστράφηκε και αυτό έχει επηρεάσει άµεσα και έµµεσα όλους τους Ουκρανούς και δυστυχώς η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεµεσός εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τους ρωσόφωνους. «Εκτός από αυτούς που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στη Λεµεσό και έχουν επενδύσει εδώ, σίγουρα έχουµε επηρεαστεί και ακόµα θα επηρεαστούµε και στον τοµέα του τουρισµού αφού ξέρουµε ότι ο τόπος µας είναι ψηλά στη λίστα των Ρώσων και των Ουκρανών ως τουριστικός προορισµός».

Οι τράπεζες έχουν µπλοκάρει τις κάρτες σε Ρώσους που µένουν στη Λεµεσό 15 χρόνια

Τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάσταση που δηµιουργείται τις εισπράττει το ΕΒΕΛ καθηµερινά από τα µέλη του, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιµελητήριου της Λεµεσού, επισηµαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες, ιδιοκτησίας Ρώσων ή και Ουκρανών, που έχουν πολιτογραφηθεί και αντιµετωπίζουν σήµερα πολύ σοβαρά οικονοµικά, αλλά και κοινωνικά προβλήµατα.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του µε την επιβολή κυρώσεων από τις τράπεζες στην Κύπρο στους ρωσόφωνους πολίτες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ρώσων που διαµένουν στη Λεµεσό τα τελευταία 15 χρόνια και οι τράπεζες τούς έχουν µπλοκάρει τις βίζες, οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο σοβαρό πρόβληµα έχει δηµιουργηθεί.

«Έχουµε ζητήσει από τον ∆ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες στις τράπεζες να σταµατήσουν αυτή την καταπίεση και θυµατοποίηση των ρωσόφωνων που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελµατικά στην Κύπρο, ώστε να µη δηµιουργηθεί ένα ακόµα τραπεζικό ζήτηµα αντάξιο του κουρέµατος», µας λέει ο κ. Τσουλόφτας, τονίζοντας ότι η οικονοµία του τόπου δεν σηκώνει άλλα πλήγµατα.

Η ζήτηση στον οικοδοµικό τοµέα από τη ρωσόφωνη αγορά έχει τερµατιστεί

Κάνει επίσης αναφορά και στο «µεγάλο πρόβληµα µε τους ελεγκτικούς και νοµικούς οίκους της Κύπρου που είχαν γραφεία στην Ουκρανία και τη Ρωσία µε πολλούς υπαλλήλους και υποχρεώθηκαν να τερµατίσουν τις δραστηριότητές τους µε τεράστιες οικονοµικές επιπτώσεις», εκφράζοντας την εκτίµηση ότι «αυτά τα γραφεία δεν προβλέπεται να επαναδραστηριοποιηθούν σύντοµα σε αυτές τις χώρες».

Σε ό,τι αφορά τους µεγάλους ντιβέλοπερς και γενικότερα την οικοδοµική βιοµηχανία, σηµειώνει ότι «η ζήτηση από τη ρωσόφωνη αγορά έχει τερµατιστεί και είναι αµφίβολο αν θα ξανανοίξει», υποδεικνύοντας ότι «αν δεν σταµατήσει µέσα στις επόµενες λίγες µέρες ο πόλεµος, θα καταστραφεί πλήρως η οικονοµία και της Ουκρανίας και της Ρωσίας µε επιπτώσεις σε όλο τον κόσµο, συµπεριλαµβανοµένης βέβαια και της Κύπρου».

Ο πρόεδρος των εµποροβιοµηχάνων δεν διστάζει να κάνει αναφορά και σε νέα φαινόµενα που εµφανίζονται λόγω του πολέµου, επισηµαίνοντας ενδεικτικά ότι «κάποιες ουκρανικές εταιρείες που δεν µπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν στη χώρα τους, έχουν επιλέξει τη Λεµεσό και γενικότερα την Κύπρο για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους», ενώ «άλλες εταιρείες που έχουν γραφεία εδώ τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει ή προτίθενται να αυξήσουν σηµαντικά τον αριθµό των υπαλλήλων τους για να µπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Τεράστιο το φράγµα που στήθηκε στη ροή τουρισµού

Τη βεβαιότητα ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας θα επηρεάσει σηµαντικά την τουριστική βιοµηχανία, εκφράζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεµεσού, Τώνη Αντωνίου, αφού οι δύο αγορές αποτελούν ουσιαστικό ποσοστό των αφίξεων. Όπως ενδεικτικά αναφέρει, το 2019 αφίχθηκαν στην Κύπρο 782.000 Ρώσοι τουρίστες που αποτελούν σχεδόν 20% των συνολικών αφίξεων, ενώ από την ουκρανική αγορά είχαν καταγραφεί 95.000 αφίξεις, σηµειώνοντας 36,5% αύξηση σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις δυστυχώς δεν µας επιτρέπουν να είµαστε αισιόδοξοι», αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως «αναµένεται ότι ακόµη και µε την εξοµάλυνση της κατάστασης, η υποτίµηση του ρωσικού νοµίσµατος να επηρεάσει τους ενδιαφερόµενους ταξιδιώτες προς πιο οικονοµικές επιλογές διακοπών».

Η ΕΤΑΠ, µε στόχο την αναπλήρωση της απώλειας τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, προβαίνει σε στοχευµένες προωθητικές ενέργειες σε άλλες αγορές όπου έχουν καλλιεργηθεί σχέσεις, όπως το Ηνωµένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Γερµανία. Οι προγραµµατισµένες δράσεις περιλαµβάνουν διαδικτυακές εκστρατείες, συµµετοχή σε εκθέσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων για επαγγελµατίες του τουρισµού, εκπαιδεύσεις τουριστικών συµβούλων, φιλοξενία δηµοσιογράφων και προώθηση των ειδικών µορφών τουρισµού που έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ακυρώσεις στα ξενοδοχεία από τη Ρωσία και την Ουκρανία, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν πολλές κρατήσεις για φέτος κι αυτό, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Λεµεσού, Χάρη Θεοχάρους, επειδή πρόκειται για µια αγορά που την χαρακτηρίζει η τελευταία στιγµή. Πιο συγκεκριµένα, η ρωσική αγορά ανοίγει προς τα τέλη του Απρίλη και οι µεγάλες ροές τουριστών άρχιζαν Μάιο και σκαλωτά συνεχίζονταν µέχρι και τον Οκτώβρη.

Επισηµαίνοντας ότι «αυτή τη στιγµή χάνονται 100-120 πτήσεις εβδοµαδιαίως οπότε γίνεται αντιληπτό ότι το µέγεθος είναι τόσο µεγάλο που ακόµα και να αναπληρωθεί αυτό θα γίνει εν µέρει», ο κ. Θεοχάρους σηµειώνει ότι θα επιχειρηθεί άνοιγµα σε άλλες αγορές µε την ελπίδα ότι θα καλυφθεί σε κάποιο βαθµό το χάσιµο της ρωσικής αγοράς, αλλά παράλληλα ότι θα δηµιουργηθούν και οι βάσεις ώστε οι επόµενες χρονιές να έχουν καλύτερη παρουσία συγκεκριµένων αγορών στην Κύπρο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.