Μεγαλώνει η μέρα μυστηριωδώς στη Γη

Από το 2020 έχει αρχίσει περιέργως η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης 

Η διάρκεια της µέρας στον πλανήτη µας ξαφνικά φαίνεται να γίνεται µεγαλύτερη, όπως δείχνουν τα ατοµικά ρολόγια ακριβείας και οι αστρονοµικές παρατηρήσεις, αλλά οι επιστήµονες δεν είναι ακόµη βέβαιοι γιατί συµβαίνει κάτι τέτοιο. Η αύξηση της µέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσµατα του δευτερολέπτου, µπορεί µελλοντικά να έχει, µεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του χρόνου, σε συστήµατα πλοήγησης, όπως το GPS και σε άλλες τεχνολογίες.


Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της -που καθορίζει πόσο διαρκεί η µέρα- είχε επιταχυνθεί. Έτσι φέτος τον Ιούνιο καταγράφηκε ρεκόρ µικρότερης µέρας κατά τον τελευταίο µισό αιώνα.

Όµως, παρά το ρεκόρ αυτό, από το 2020 φαίνεται να έχει αρχίσει περιέργως σιγά-σιγά να επιβραδύνεται η περιστροφή του άξονα του πλανήτη, µε αποτέλεσµα να υπάρχει ξανά η τάση να µεγαλώσουν οι µέρες, για λόγους που προς το παρόν παραµένουν µυστήριο.

Εδώ και εκατοµµύρια χρόνια η περιστροφή της Γης επιβραδυνόταν, κυρίως λόγω των παλιρροιών υπό την επήρεια της Σελήνης, µια διαδικασία που κάθε αιώνα προσέθετε περίπου 2,3 χιλιοστά του δευτερολέπτου στη µέρα. Πριν από δισεκατοµµύρια χρόνια, η γήινη µέρα δεν διαρκούσε περισσότερες από 19 ώρες. Όµως κατά τα τελευταία 20.000 χρόνια περίπου, µια άλλη, αντίθετη διαδικασία έχει λάβει χώρα επιταχύνοντας την περιστροφή του πλανήτη µας. Όταν τελείωσε η τελευταία εποχή των πάγων, η τήξη τους «ελάφρωσε» την επιφάνεια της Γης και ο άξονάς της άρχισε να περιστρέφεται ταχύτερα, µειώνοντας τη διάρκεια της µέρας κατά περίπου 0,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.


Από τη δεκαετία του 1960 οι επιστήµονες έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και ακριβέστερες µετρήσεις της ταχύτητας περιστροφής της Γης. Σε συνδυασµό µε τα ατοµικά ρολόγια που παρέχουν ύψιστη ακρίβεια, επιβεβαιώθηκε η ολοένα και µεγαλύτερη µείωση της διάρκειας της µέρας. Στις 29 Ιουνίου 2022 καταγράφηκε η πιο σύντοµη µέρα στη Γη: 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα ή 86.400.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενός κανονικού 24ώρου. Όµως, αν ληφθούν υπόψιν και αφαιρεθούν οι διακυµάνσεις λόγω παλιρροιών και εποχικότητας, φαίνεται πως από το 2020 µέχρι σήµερα αφανώς η µέρα αρχίζει και πάλι να µεγαλώνει.

Η αιτία γι’ αυτό -στο µέτρο που όντως συµβαίνει- είναι ασαφής. Πιθανώς οφείλεται σε αλλαγές στα καιρικά συστήµατα, στην αυξανόµενη τήξη των πάγων λόγω κλιµατικής αλλαγής, σε φυσικές καταστροφές κ.α. Το φαινόµενο µπορεί να αποδειχθεί παροδικό, κάτι που µένει να φανεί στο µέλλον. Ας αναλογιστούµε απλώς ότι τελευταία όλοι έχουµε λίγα έξτρα χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε µέρα…

Η µέρα δεν έχει 24 ώρες…


Παρ’ όλο που η µέρα ορίζεται ότι έχει 24 ώρες, στην πραγµατικότητα η διάρκεια του «24ώρου» ποικίλλει, ανάλογα µε το πόσο χρόνο χρειάζεται η Γη για να κάνει µια πλήρη περιστροφή. Αυτό µε τη σειρά του εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως ένας µεγάλος σεισµός, τα κλιµατικά και ατµοσφαιρικά φαινόµενα, οι ωκεανοί κ.α. Έτσι, στην πράξη σπανιότατα η µέρα διαρκεί 86.400 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.