Μεγαλόπνοα σχέδια και «θα» δεν σώζουν το Τρόοδος 

 Βασικές υποδομές και άμεσες λύσεις  στα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, ζητούν οι κάτοικοι και οι Αρχές των ορεινών κοινοτήτων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

• «Όραμά μας είναι να μεταμορφώσουμε ολόκληρη την περιοχή Τροόδους, να αλλάξουμε τη μοίρα των ορεινών περιοχών και να δημιουργήσουμε οικονομική δραστηριότητα που θα πατάξει την αστυφιλία». (Γενάρης 2013)
• «Εντός του 2016 θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πραγματική εικόνα αυτού που επιδιώκουμε… Οι διαβουλεύσεις και οι αναλύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016, ενώ η διαδικασία υλοποίησης των εισηγήσεων των συμβούλων αναμένεται εντός του 2017…» (Μάιος 2016)
• «Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μουσείο για την ιστορία της γης και του σύμπαντος θα δημιουργηθεί στο Τρόοδος…» (Οκτώβριος 2016)
• «Αστεροσκοπείο στα Αγρίδια και τελεφερίκ που θα συνδέει το Μεταλλείο Αμιάντου με την πλατεία Τροόδους». (Σεπτεμβρίου 2017)
• «Η αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, μέσω της αξιοποίησης της κρατικής γης και της ανάπτυξης των γύρω περιοχών είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη». (Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης – Σεπτέμβριος 2017).
Αυτά αποτελούν μερικά μόνο δείγματα των εξαγγελιών και των «θα» του Νίκου Αναστασιάδη και γενικότερα της κυβέρνησης για την περιοχή του Τροόδους. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις που ακόμα παραμένουν στα λόγια και τα χαρτιά και είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν, έστω και στο ελάχιστο, μέχρι τη λήξη της δεύτερης θητείας αυτής της κυβέρνησης, αν λάβει κανείς υπόψη και τα όσα ακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στα πλαίσια του Συνεδρίου των Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του Τροόδους. Η τελευταία εξαγγελία που ακούστηκε είναι ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των κοινοτήτων του Τροόδους. Και βλέπουμε…
Και βέβαια οι πρώτοι που ανησυχούν για την τύχη του Τροόδους είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι Τοπικές Αρχές που δεν βλέπουν να γίνεται κάτι άμεσο και ουσιαστικό για τις συνεχώς φθίνουσες περιοχές τους. Κάποιοι τολμούν και λένε τις δικές τους αλήθειες… Κάποιοι, για κομματικούς ή άλλους λόγους, προτιμούν τη σιωπή ή εκφράζονται με… το γάντι για «να μην μας βάλουν στο μάτι», όπως λένε. Μιλώντας όμως μαζί τους, αβίαστα αντιλαμβάνεσαι την απογοήτευση και την αγωνία που τους προκαλεί η παρατεταμένη τακτική των επαναλαμβανόμενων μεγάλων σχεδιασμών αντί της εφαρμογής κάποιων άμεσων μέτρων που μπορούν να δώσουν διεξόδους και να βγάλουν από το τέλμα τις κοινότητες του Τροόδους.
«Ακούμε να επαναλαμβάνονται εξαγγελίες που έγιναν και το 2014-15… Τώρα φαίνεται ότι γίνεται ένα βήμα με το διορισμό τεχνικών επιτροπών και θα δούμε τι γίνεται από τον Σεπτέμβρη και μετά…» μας λέει ο κοινοτάρχης Κυπερούντας, Γιώργος Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι να γίνουν κάποιες υποδομές σε θέματα υγείας, παιδείας και τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μένουν οι κάτοικοι και να δραστηριοποιούνται στις κοινότητες. Και κάνει βέβαια αναφορά στις εξαγγελίες για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας που ακόμα δεν έγινε.
Ο κ. Παναγιώτου εκφράζει την πεποίθηση ότι το Τρόοδος σαν μια γεωγραφική και διοικητική οντότητα 114 κοινοτήτων, αν και δεν αποτελεί ξεχωριστή επαρχία, για να αναβαθμιστεί πρέπει να έχει δικές της υποδομές σε διάφορους τομείς και θυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα αξιοποιούσε και τα σπίτια στο μεταλλείο του Αμιάντου, που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι.

«Μας είπαν ότι τον Σεπτέμβρη οι Επιτροπές ίσως θα δουν και τους κοινοτάρχες για να αρχίσουν να αποφασίζουν ποια θέματα θα υλοποιούνται. Θα περιμένουμε κι ελπίζουμε οι εξαγγελίες να μην μείνουν εξαγγελίες», αναφέρει και εκφράζει την ανησυχία ότι «αν τάχιστα δεν κάνουν κάτι, θα περάσει και η δεύτερη θητεία του Προέδρου και δεν θα έχει γίνει τίποτε».

 

Ευνοούν τους «μεγάλους» και θάβουν τους «μικρούς»

Μεγαλύτερη απογοήτευση αλλά και, όχι αδικαιολόγητες, αμφιβολίες για το αν τελικά θα γίνει αυτό που πραγματικά χρειάζεται η περιοχή του Τροόδους για να ανακάμψει εκφράζονται ιδιαίτερα από τις μικρότερες σε πληθυσμό κοινότητες της περιοχής.
«Όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή και σχεδιάζονται θα έχουν θετικό αντίκτυπο μόνο στα μεγάλα χωριά, ενώ οι μικρές κοινότητες δεν θα ευνοηθούν», είναι η εκτίμηση του κοινοτάρχη της Κουκάς, Μιχάλη Γεωργιάδη ο οποίος υποδεικνύει ότι εκείνο που πρωταρχικά χρειάζεται να γίνει είναι η σύνδεση μεταξύ των κοινοτήτων, ώστε όποιες αναπτύξεις γίνουν να επηρεάζουν θετικά όλη την περιοχή του Τροόδους.
«Με βάση τα όσα έχουν γίνει και κυρίως τα όσα εξαγγέλλονται, το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθούν κάποια μεγάλα αγροτικά κέντρα για να έρθουμε σε λίγα χρόνια να αναζητούμε τρόπους αποκέντρωσης όχι των πόλεων αλλά κάποιων χωριών…» αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους όταν υπάρχουν κοινότητες δύο ταχυτήτων… κάποια χωριά να έχουν τα πάντα και κάποια να μην έχουν τίποτε, ούτε καν νερό ή άλλες βασικές υποδομές για να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες».
Ακόμα πιο κατηγορηματικός στις εκτιμήσεις του εμφανίζεται ο κοινοτάρχης του Παλιόμυλου (της μικρότερης και πιο ξεχασμένης ίσως κοινότητας του Τροόδους), Στέλιος Δημοσθένους.
«Έως τώρα, από το 2013 δεν έγινε τίποτε. Μηδέν από μηδέν μηδέν εις το πηλίκον…» μας λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε τούτα τα μεγάλα που κάθε τόσο μας λέουν. Θα κάμουμε τούτο θα κάμουμε το άλλον… μόνο “θα” και “θα” και ακόμα δεν είδαμε τίποτε».

 

«Τι να κάμουμε τα τελεφερίκ χωρίς τις βασικές υποδομές;»

Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες των κοινοτήτων του Τροόδους, που «συνεχώς ερημώνονται και μετατρέπονται σε γηροκομεία», τονίζει ο κοινοτάρχης Πελενδρίου, Νίκος Πατσιάουρος, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Τροόδους έχεις την αιτία της σε μια σειρά από προβλήματα και ελλείψεις που «για να επιλυθούν και να έχουμε βελτίωση, δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες και στρατηγικές αλλά πολιτικές αποφάσεις».
Κάνει αναφορά στον περιβόητο, πολυσυζητημένο και πολυδιαφημιζόμενο δρόμο Λεμεσού –Σαϊττά, που με βάση τις πρώτες προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αλλά ακόμα και πριν ένα μήνα εξαγγέλθηκε εκ νέου με προοπτική έναρξης της κατασκευής του σε ένα χρόνο.
«Αυτός ο δρόμος θα βάλει τα θεμέλια για να παραμείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους και να δραστηριοποιούνται εδώ επαγγελματικά και κοινωνικά, ενώ επιβάλλεται να δοθούν και ουσιαστικά κίνητρα σε νέα ζευγάρια για μείνουν στα χωριά… Σκεφτείτε ότι για να δημιουργηθεί εδώ στα ορεινά ένα οικόπεδο για να κτίσει το σπίτι του ένα νέο ζευγάρι, μόνο για την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης χρειάζεται όσα θα δώσει για να κτιστεί και το σπίτι», αναφέρει και υποδεικνύει ότι «τώρα που διαδίδουν ότι η οικονομία έχει ανακάμψει, ας επαναφέρουν το επίδομα ορεινών περιοχών που δινόταν παλιά στους κατοίκους».
Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα των κατοίκων των ορεινών περιοχών, όπως τονίζει ο κ. Πατσάουρος, επισημαίνοντας ότι «χωρίς ουσιαστικές παροχές και βασικές υποδομές που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, τι να τα κάμουμε και για ποιους τα τελεφερίκ και τα αστεροσκοπεία;»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy