Μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

 

 

Τη βδομάδα που πέρασε, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 60% για το 2030 σε αυτό που θεωρείται σημαντική νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με μια ψήφο 352 υπέρ, 326 κατά και 18 αποχές, το Κοινοβούλιο προχώρησε πέραν της πρότασης της Κομισιόν για 55%. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα ενσωματωθεί στον νέο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αν και θετικό, ιδίως ενόψει των προσπαθειών του ΕΛΚ, των αρνούμενων την κλιματική κρίση και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων να υπονομεύσουν την αποτελεσματική δράση για το κλίμα, εξακολουθεί να υπολείπεται της μείωσης κατά 65% που απαιτείται επιστημονικά για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αν και συνεπής θέση της Αριστεράς είναι η μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030, η ευρωβουλευτής της GUE/NGL Silvia Modig θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: «Οι σημερινοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να λαμβάνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι μελλοντικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν θα έχουν πλέον αυτήν την ευκαιρία επειδή ο χρόνος εξαντλείται.

Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 65% μείωση εκπομπών έως το 2030. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε για ένα στόχο μείωσης εκπομπών κατά 60% για το 2030. Ωστόσο, η απόφαση του Κοινοβουλίου είναι πολύ καλύτερη από την πρόταση της Επιτροπής. Ειδικά εάν ο υπολογισμός γίνεται με καθαρές εκπομπές όπως προτείνει τώρα η Επιτροπή. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες», κατέληξε η Silvia Modig.

Η GUE/NGL έχει πολλές φορές τονίσει ότι για αποτραπεί η κλιματική κρίση και να διασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη για μια πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία – για εμάς και τις επόμενες γενιές – η μετάβαση σε μειωμένες εκπομπές πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy