Μεγαλύτερος κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 για πλήρως εμβολιασμένους χρήστες ουσιών

55% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμβολιασμένους χρήστες κάνναβης

Έλα στο Google News

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι με διαταραχές από χρήση ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.) αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό και λοίμωξης COVID-19, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ (Οχάιο) διαπιστώσαν ότι ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 των εμβολιασμένων ήταν γενικά 7% για εκείνους με διαταραχές χρήσης ουσιών, έναντι μόνο 3,6% μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς τέτοιες διαταραχές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για λοίμωξη εμβολιασμένων αφορά τους χρήστες κάνναβης και μετά κοκαΐνης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αρκετοί χρήστες ουσιών έχουν διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους λόγω των ναρκωτικών και άλλων παθήσεών τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη ενός εμβολιασμένου εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη συνύπαρξη χρόνιων νοσημάτων και δυσμενών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, πράγματα συνήθη στους χρήστες ουσιών.

Εξαίρεση φαίνεται να είναι οι εμβολιασμένοι με διαταραχή χρήσης κάνναβης, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα λοίμωξης COVID-19, παρ’ όλο που συνήθως είναι νεότερης ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η κάνναβη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.