Δεν θα αποδεχθεί λύση που θα διχοτομεί το Ηνωμένο Βασίλειο και που θα είναι ενάντια στο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ δήλωσε σε διάγγελμά της η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέσα Μέι.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε πριν από λίγο, η Συντηρητική Πρωθυπουργός, υπέδειξε πως η πρόταση των Ευρωπαίων για παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από κανένα Βρετανό πρωθυπουργό και καμία κυβέρνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν επιθυμεί διχοτόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπό το φως των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατά την πορεία του διαλόγου συμπεριφέρθηκε με σεβασμό προς τις Βρυξέλλες κι αναμένει από την άλλη πλευρά το ίδιο προς το Λονδίνο.
Δεν μπορεί η άλλη πλευρά τόνισε η κ. Μέι να απορρίπτει τις εισηγήσεις της κυβέρνησής της χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Χωρίς εναλλακτική, δεν υπάρχει, είπε, πρόοδος και πρόσθεσε ότι προσπάθεια της είναι να μην υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα.

 

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει την πορεία του Brexit

Η ΕΕ και η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη «σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», που δεν θέλουν ο ένας να πληγώσει τον άλλο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε αυστριακές εφημερίδες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρέπει να προσέχουμε, σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», δήλωσε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διάφορες αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η Die Presse και η Salzburger Nachrichten.

«Όταν δύο σκαντζόχοιροι αγκαλιάζονται, πρέπει να προσέχουν να μην γρατζουνιστούν», σημείωσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής που έγινε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας να ωθήσουν τα πράγματα για να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο είπαν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι, αν δεν κάνει υποχωρήσεις στο θέμα του εμπορίου και στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων ως τον Νοέμβριο, είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.