Μειωμένα εκλογικά για την ΑμμόχωστοΝα ασκηθούν πιέσεις και να σταλούν μηνύματα επιστροφής

Μάχη με την αποχή θα πρέπει να δώσουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Αμμοχώστου, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές σε συνδυασμό με τα δραστικά μειωμένα εκλογικά κέντρα ενδέχεται να κρατήσουν μακριά μερίδα εκλογέων. Από την άλλη οι κωλυσιεργίες της κυβέρνησης στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τις απειλές του Κουντρέτ Οζερσάι για εποικισμό της Αμμόχωστου αυξάνουν τις ανάγκες κινητοποίησης των Αμμοχωστιανών για υπεράσπιση της πόλης τους.

Η Κυριακή της 25ης Αυγούστου, κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές για την εκλογή νέου δημάρχου του Δήμου Αμμοχώστου, αναμένεται δύσκολή καθώς πολλοί ψηφοφόροι θα βρίσκονται ακόμη στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν ήδη περιορισμένο χρόνο προεκλογικής, εν μέσω αδειών.

Μείον 30 εκλογικά κέντρα

Τις δυσκολίες αυτές για την κινητοποίηση του κόσμου θα αυξήσει πλέον και η δραματική μείωση των εκλογικών κέντρων, μετά από τη σχετική απόφαση της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Εφόρου Αναπληρωματικής Εκλογής, Εφόρου Αμμοχώστου Γεώργιου Χρυσαφίνη (Έπαρχου Αμμοχώστου) αναφέρεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με μία ώρα διακοπή στις 12 το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν συνολικά 44 εκλογικά κέντρα δηλαδή 4 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 7 στη Λευκωσία, 13 στη Λάρνακα, 19 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο. Στις Δημοτικές του 2016 είχαν λειτουργήσει για το δήμο 74 εκλογικά κέντρα, δηλαδή 30 περισσότερα από ό,τι φέτος.

Από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, η θέση που μετέφεραν στη «Χ» για το λόγο μείωσης των εκλογικών κέντρων είναι η ιδιαιτερότητα των εκλογών: Το 2016 είχαν λειτουργήσει εκλογικά κέντρα με κάλπες που συνδύαζαν τον Δήμο Αμμοχώστου με άλλους δήμους. Καθώς αυτό δεν συμβαίνει τώρα, η Επαρχιακή Διοίκηση συγκέντρωσε τις κάλπες σε λιγότερα μέρη.

Ωστόσο ήδη αρκετοί Αμμοχωστιανοί έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τις αποφάσεις της Επαρχιακής Διοίκησης, καθώς αναμένεται να αυξήσουν την ταλαιπωρία ορισμένων εκλογέων που ψήφιζαν σε κάλπες που δεν θα λειτουργήσουν, ενδυναμώνοντας ενδεχομένως την αποχή.

Παρ’ όλα αυτά η ανάγκη για συμμετοχή είναι κάτι που είχαν συμφωνήσει οι κυριότεροι υποψήφιοι, καθώς δεδομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, και της ιδιαίτερης περίπτωσης της περίκλειστης Αμμοχώστου, οι Αμμοχωστιανοί θα πρέπει να στείλουν μηνύματα. Θυμίζουμε πως τη δημαρχία διεκδικούν ο Δρ Σίμος Ιωάννου που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ο κ. Νίκος Κάρουλλας που στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Ανδρέας Λόρδος με καταβολές από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Σταυρή Γεώργιος και ο Λίνος Παπαγιάννης του φασιστικού ΕΛΑΜ. Παρά το γεγονός πως οι κύριοι υποψήφιοι υποστηρίζουν την ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου και λύσης του Κυπριακού, είναι πιθανόν αρκετοί Αμμοχωστιανοί να θέλουν να στείλουν μηνύματα σε Προεδρικό και Πινδάρου για τις παλινδρομήσεις τους.

Παλμύρης Δημήτρης