Μειωμένο Φ.Π.Α. για την πρώτη κατοικία στη βάση πραγματικοτήτων

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Σε μάστιγα εξελίσσεται το στεγαστικό πρόβλημα με θύματα τα νεαρά ζευγάρια. Οι αυξήσεις στις τιμές αγοράς οικοπέδων, οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανεβάσει το κόστος κατασκευής κατοικίας, η οποία γίνεται απρόσιτη για πολλά νεαρά νοικοκυριά.

Η μείωση του Φ.Π.Α. στο 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι μια ελάφρυνση. Αρκεί να γίνει στοχευμένα και να επωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη.


Δυστυχώς, ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση Αναστασιαδη – ΔΗΣΥ επιτρέποντας σε ολιγάρχες και σε απατεώνες να λαμβάνουν «χρυσά» διαβατήρια και να αγοράζουν επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα με μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 5% άφησε την Κύπρο εκτεθειμένη πανευρωπαϊκά. Από τη στημένη βιομηχανία πώλησης «χρυσών» διαβατηρίων, επαύλεων και διαμερισμάτων έχει πλουτίσει ο στενός περίγυρος του Προεδρικού και της Πινδάρου, φίλοι και κουμπάροι ντιβέλοπερς, δικηγόροι, ελεγκτές, κτηματομεσίτες… Να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για απόκτηση πρώτης κατοικίας, οπότε τα χρήματα αυτά θα πρέπει να ανακτηθούν.

Η Ε.Ε. μας πήρε χαμπάρι και κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, ζητώντας περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, προτείνει οροφές σε εμβαδά και αξίες που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Παραχωρείται μεταβατική περίοδος 5 μήνες για τον μειωμένο Φ.Π.Α. πρώτης κατοικίας, όπου υπάρχει η προϋπόθεση για έκδοση άδειας οικοδομής και αν λάβουμε υπόψη το πώς κινούνται τα πράγματα στην Κύπρο, δεν πρόκειται κανείς σε πέντε μήνες να προλάβει να εκδώσει άδεια οικοδομής. Το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί επιλέξιμη αξία αγοράς σπιτιού μέχρι €350.000 με εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και θα επωφελείται μόνο τα πρώτα 170 τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα η αξία καθορίστηκε στα €200.000 με εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ., ενώ του μειωμένου συντελεστή επωφελούνται τα πρώτα 90 τ.μ. Αν λάβουμε υπόψη τις σημερινές τιμές κόστους ανέγερσης, τότε περιορίζεται πολύ ο αριθμός των δικαιούχων. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη  να αυξηθεί η αξία και τα εμβαδά των διαμερισμάτων και να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος. Να εξαιρεθούν του μειωμένου συντελεστή, οι επαύλεις και τα πολυτελή διαμερίσματα. Να καταστούν δικαιούχοι, όπως προτείνει και το ΑΚΕΛ, και όσοι δεν έχουν δυνατότητα για να αγοράσουν ή να κτίσουν, αλλά επιθυμούν να επεκτείνουν την υφιστάμενη κατοικία τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.