Μειωμένο ΦΠΑ: Εκτός τόπου και χρόνου η αναλογία της αξίας και του εμβαδού των κατοικιών


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 

Έντονες αντιδράσεις για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο μειωμένου ΦΠΑ

Σοβαρές αντιρρήσεις προκάλεσε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, το οποίο παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, εισάγει διαχωρισμό στην αξία και στο οικοδομήσιμο εμβαδόν μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων. Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν να γίνουν νέες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ώστε να αυξηθεί η αξία, η μεταβατική περίοδος και τα εμβαδά των διαμερισμάτων.

Ειδικότερα, για κατοικίες το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προνοεί επιλέξιμη αξία μέχρι €350.000 ευρώ, ενώ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% θα επωφελούνται κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 220 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) με το όφελος να αφορά τα πρώτα 170 τ.μ. Για τα διαμερίσματα η αξία καθορίστηκε στα €200.000 με εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ., ενώ του μειωμένου συντελεστή επωφελούνται τα πρώτα 90 τ.μ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο προνοεί μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία ΦΠΑ μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2022, αφού πρώτα εξασφαλίσουν οικοδομική άδεια, θα δικαιούνται να επωφεληθούν των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Επίσης, όπως είπε, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο δεν προνοεί κανένα πλαφόν όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜεΑ).

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξέφρασε έντονα τον προβληματισμό του για το κατασκευαστικό κόστος, λέγοντας ότι από την αρχή του χρόνου το οικοδομικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 20% και για τη μεταβατική διάταξη του νομοσχεδίου, ότι δεν θα είναι δυνατόν για κάποιον να βγάλει οικοδομική άδεια και να αναθέσει το έργο σε εργολάβο, έτσι ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία ΦΠΑ.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ανάπτυξης Γης είπε ότι το νομοσχέδιο, όπως είναι διατυπωμένο, και εν μέσω των αυξήσεων στο κατασκευαστικό κόστος θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων και κατοικιών.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ είπε πως ο διαχωρισμός μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων δεν πληροί την αρχή της αναλογικότητας, προσθέτοντας πως τα ενοίκια θα οδηγηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα διότι οι οικογένειες δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σπίτι με τα υφιστάμενα όρια. Ο Γιάννος Πουμπουρής της ΟΣΕΟΚ είπε από την πλευρά του πως με την πορεία των αυξήσεων δεν θα βρίσκουμε δυάρια διαμερίσματα κάτω από €200.000.

Απαντώντας στις θέσεις των βουλευτών, ο Γιώργος Παντελή, αφού υπενθύμισε πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει, είπε πως οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν ήταν άτυπες διότι βρίσκεται η διαδικασία σε εξέλιξη.

 

Απλησίαστη η ιδιοκατοίκηση
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ανάπτυξης Γης προειδοποίησε ότι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο και εν μέσω των αυξήσεων στο κόστος, θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων και κατοικιών. Επίσης, η ΟΕΒ είπε πως τα ενοίκια θα οδηγηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, διότι οι οικογένειες δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σπίτι με τα υφιστάμενα όρια και η ΟΣΕΟΚ σημείωσε πως με την πορεία των αυξήσεων δεν θα βρίσκουμε δυάρια διαμερίσματα κάτω από €200.000.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.