Μειωμένοι μισθοί και εκποιήσεις ωθούν περισσότερους στο ενοίκιο

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων παρά την οικονομική κρίση

Στο ενοίκιο καταφεύγουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά και ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια, λόγω των μειωμένων μισθών και των εκποιήσεων αλλά και του τερματισμού των περισσότερων στεγαστικών σχεδίων του κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γεώργιου Παπαδόπουλου, το 2018 δηλώθηκαν στο φόρο 25.497 οικιστικά υποστατικά τα οποία βρίσκονταν υπό ενοικίαση, σε σύγκριση με 7.896 το 2008.

Δηλαδή σε διάστημα δέκα ετών τριπλασιάστηκαν τα οικιστικά υποστατικά τα οποία βρίσκονται υπό ενοικίαση και τα οποία είναι δηλωμένα στο φόρο, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τόσο τα οποία επίσης βρίσκονται υπό ενοικίαση αλλά δεν είναι δηλωμένα. Η μεγάλη αύξηση σημειώθηκε μετά το 2013 και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση.

Ενδεικτικά το 2012 δηλώθηκαν στο φόρο 14.442 οικιστικά υποστατικά τα οποία βρίσκονταν υπό ενοικίαση, ενώ το 2018 αυξήθηκαν στα 25.497. Επίσης, ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στα ενοίκια, αφού το 2012 ανήλθαν συνολικά στα 72.251.573 ευρώ, ενώ το 2018 έφτασαν στα 106.661.341 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη η οποία ετοιμάστηκε το 2019 για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας, τα τελευταία πέντε χρόνια τα ενοίκια στα διαμερίσματα και τις κατοικίες μέσης ποιότητας που βρίσκονται σε μη προνομιούχες περιοχές αυξήθηκαν μέχρι 70% περίπου, ενώ στις λεγόμενες προνομιούχες περιοχές στις οποίες υπάρχει υψηλή ζήτηση αυξήθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία οι τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα και τις κατοικίες μέσης ποιότητας σε μη προνομιούχες περιοχές αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 57,5%. Επίσης στη Λάρνακα αυξήθηκαν κατά 42,9%, ενώ στην Πάφο αυξήθηκαν κατά 68%. Ακόμη, για την Αμμόχωστο η μέση τιμή για ένα δυάρι μέσης ποιότητας σε μη προνομιούχες περιοχές έφτασε τα 336 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο στη μελέτη η αύξηση ανήλθε μόνο σε 5%, κυρίως επειδή στην προηγούμενη μελέτη δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και ως εκ τούτου η τιμή υπολογίστηκε στη βάση στοιχείων άλλων επαρχιών, τα οποία αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν ανταποκρίνονταν στα δεδομένα της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Ανάποδη πορεία

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος είναι μία από πέντε χώρες της ΕΕ στις οποίες παρατηρήθηκε το εξής οξύμωρο φαινόμενο: Το πρώτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να βρίσκονται σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2007, δηλαδή πριν την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά οι τιμές των ενοικίων είναι αυξημένες.

Αντίθετα στην ΕΕ οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και των ενοικίων κινήθηκαν την ίδια περίοδο στο ίδιο μοτίβο. Οι άλλες τέσσερις χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο με την Κύπρο είναι οι Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ρουμανία. Επίσης στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση τόσο στις τιμές των ακινήτων όσο και στα ενοίκια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy