Μειωμένος ΦΠΑ για πρώτη κατοικία: Τρέχουν να προλάβουν μετά το κόκκινο της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρία την Πέμπτη για τον μειωμένο ΦΠΑ όσον αφορά την πρώτη κατοικία

Αγώνα δρόμου για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας που να καλύπτει τόσο τις οδηγίες της ΕΕ όσο και τις ανάγκες της κοινωνίας κάνει η Επιτροπή Οικονομικών αφού ούτε η συμβιβαστική πρόταση στην οποία κατέληξε για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία δεν έγινε δεκτή από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προνοούσε ότι θα κάλυπτε ακίνητα μέχρι 190 τ.μ. και αξίας μέχρι €350 χιλ.

Ενημερώνοντας το πρωί την Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι σε επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει κατώτατο όριο εμβαδού στην πρόταση που θα υιοθετηθεί .

Μάλιστα ανέφερε ότι το εμβαδόν που έγινε αποδεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε προηγούμενη διαβούλευση ανέρχεται στα 110 τ.μ. αντί στα 190 τ.μ. που προνοεί η πρόταση και η αξία του ακινήτου στις €475 χιλ.

Πέμπτη η έκτακτη συνεδρία

Θέλοντας να ανακόψει τη διαδικασία επί παραβάσει που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ, η επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει το τελικό νομοθέτημα, είτε πρόκειται για νομοσχέδιο είτε για πρόταση νόμου, να ψηφιστεί στις 8 Ιουνίου.

Δεδομένων των στενών χρονοδιαγραμμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη θέση ότι εάν υπάρξει κατάληξη στις 8 Ιουνίου με μια απόφαση που να συνάδει με την σχετική κοινοτική οδηγία , τότε ο στόχος της ανακοπής της διαδικασίας είναι εφικτός.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είτε το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή είτε με μια διαφοροποίηση που ενδεχομένως να προέλθει με τροπολογία κάποιων κομμάτων ή από την επιτροπή, θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας και δεν αλλάζει η ημερομηνία της 8ης Ιουνίου.

Δεύτερη επιστολή επί θύραις

Πάντως η διαδικασία επί παραβάσει είναι σε εξέλιξη κι όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργού Οικονομικών, εντός Ιουνίου η Δημοκρατία θα λάβει τη δεύτερη επιστολή από την Κομισιόν, αναφορικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δήλωσε ότι το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να απαντήσει για το ζήτημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο ενδεχόμενο που το ζήτημα δεν ρυθμιστεί άμεσα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, η Δημοκρατία θα κληθεί να βρεθεί ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη μη σωστή ρύθμιση του κοινωνικού μέτρου.

Ελλειπής ενημέρωση

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι υπήρξαν προβλήματα ως προς την ενημέρωση της Επιτροπής καθώς ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης , ανέφερε πως ενημερώθηκαν σήμερα ότι οι μεταβατικές διατάξεις από το υφιστάμενο στο επόμενο καθεστώς δεν διαβιβάστηκαν στην ΕΕ, εκ παραδρομής.

Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να έχει μια ξεκάθαρη και πλήρη εικόνα και τότε θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση της κατάστασης ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις τελεσίδικες αποφάσεις.

Αναμένουν είπε, να δουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης στο χαρτί, ίσως με στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων, κι όταν εξασφαλίσουν όλα τα δεδομένα θα τοποθετηθούν.

Κύριο μέλημα είναι να επέλθει ηρεμία στην αγορά ακινήτων και την οικονομία του τόπου, να τερματιστεί η αβεβαιότητα και βοηθηθούν νεαρά ζευγάρια ανέφερε ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy