Μειώνεται η γεωργική γη στις κατεχόμενες περιοχές

Την προσοχή στην ανησυχητική και καθημερινή μείωση των καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα της απουσίας «νόμου» για την προστασία του εδάφους, επέστησε ο Ερκούτ Ουλουτσάμ, πρόεδρος του επιμελητηρίου γεωπόνων σε μήνυμά του με την ευκαιρία της «5ης Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους»

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στο μήνυμα του κ. Ουλουτσιάμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν υπήρχε «νόμος» για την προστασία του εδάφους, η αξία των υφιστάμενων οικοδομικών εκτάσεων θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. «Επειδή οι οικοδομικές περιοχές θα περιορίζονταν και οι γεωργικές εκτάσεις τρίτης κατηγορίας ή οι ακατάλληλες για γεωργία εκτάσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν για ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι η ποσότητα της διαθέσιμης γεωργικής γης στα κατεχόμενα επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2010 και δεν πραγματοποιήθηκαν μελέτες μετά λόγω της έλλειψης επαρκών οικονομικών πόρων τόσο για το προσωπικό όσο και για τις έρευνες γης.

«Μεταξύ του 2000 και του 2010, συνολικά 75.000 στρέμματα γης αφαιρέθηκαν από τη γεωργία (κατασκευές, δρόμοι κ.λπ.) και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης (45.000 στρέμματα) είναι γεωργική γη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Επομένως, όταν βάζουμε τα στοιχεία της παραγωγής και των εισαγωγών δίπλα-δίπλα κατά τη διάρκεια των ετών, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε ότι παράλληλα με τη μείωση της γεωργικής γης η παραγωγή μειώνεται και οι εισαγωγές αυξάνονται, θα φτάσουμε στο σημείο να εισάγουμε όλα τα γεωργικά προϊόντα και να τα καταναλώνουμε ακριβότερα στο μέλλον».

Για το λόγο αυτό, κάλεσε καταλήγοντας τις «αρχές» να προστατεύσουν το έδαφός « που είναι ο μεγαλύτερος φυσικός μας πόρος, και την συνδεδεμένη με αυτό εγχώρια γεωργική μας παραγωγή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy