Μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση των ασθενών στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα.

Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση, ενώ δόθηκαν και τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρείς ασθενείς, στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή.

Σημειώνεται ότι, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως ανάφερε ο Δρ. Λοϊζου, “ο αριθμός των νοσηλευμένων περιστατικών τα οποία μόλις ανακοινώσαμε είναι με διαφορά ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 50 ημερών. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές εισαγωγές, επιβεβαιώνει πλήρως τη θετική εικόνα που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, θετικές εξελίξεις φαίνεται ότι διαπιστώνονται παγκόσμια όσον αφορά την υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύσεις για πιθανά ηπιότερη μορφή της νόσου σε κάποιες χώρες. Παρόλα αυτά, μεγάλος αριθμός ασθενών εξακολουθούν να νοσηλεύονται παγκόσμια στις ΜΕΘ σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση”.

Ενώ, πρόσθεσε ότι, “στη ΜΕΘ Λευκωσίας, είχαμε αυτές τις μέρες την επιτυχή εφαρμογή σε νεαρή ασθενή με πολύ βαριά πνευμονία από τη νόσο COVID-19 της μεθόδου ECMO. Η συσκευή αυτή, είναι μια συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας η οποία χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα κέντα παγκόσμια. Η μέθοδος αυτή, για την οποία έχει γίνει αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Είναι μια συσκευή η οποία σε ασθενείς με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, υποκαθιστά τη λειτουργία του πνεύμονα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανανήψει. Η ασθενής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη, εντούτοις βρίσκεται πια σε διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα. Ευχόμαστε να συνεχίσει να βελτιώνεται”.

“Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά το προσωπικό των ΜΕΘ για τον τιτάνιο αγώνα που δίνει, υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες που όλοι πλέον γνωρίζουμε, διατηρώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο παροχής φροντίδας στους ασθενείς. Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να τονίσω, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που αναφέραμε πιο πάνω ότι δεν εφησυχάζουμε. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τηρούμε τις αποστάσεις. Μένουμε ασφαλείς, προχωρούμε μπροστά”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.