Μειώσεις μισθών και ανεργία θα φέρει η επαναφορά της κανονικότητας

  • Μειώσεις μισθών και ανεργία θα φέρει η επαναφορά της κανονικότητας
  • Δεν θα έχουμε μεν μνημόνιο, αλλά ουσιαστικά θα ζούμε σε συνθήκες μνημονίου

 

Πρόταση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ για αύξηση σε μισθούς, η οποία θα οδηγήσει στην αγορά προϊόντων και σταδιακά στην αύξηση της παραγωγής

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δυσοίωνο θα είναι το μέλλον για τους εργαζόμενους μετά την επαναφορά στην κανονικότητα, όταν η πανδημία θα πάψει να κυριαρχεί στη ζωή μας, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου ΠΕΟ στην ετήσια «Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση 2020» που παρουσιάστηκε την Παρασκευή.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, Ηλίας Ιακείμογλου, επεσήμανε ότι με βάση τα συμπεράσματα της Έκθεσης, το πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης συνοδεύθηκε από μείωση του μέσου μισθού κατά 3,0% στη διάρκεια του εξαμήνου Απριλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019 (κατά το δεύτερο τρίμηνο -4,7% και κατά το τρίτο τρίμηνο -1,4%)

Σημείωσε ότι η μείωση είναι σχετικά μικρή, επειδή σε αυτή τη φάση οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να διατηρήσουν τη συνοχή του κοινωνικού σχηματισμού με την καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι παρά το ότι η μείωση στους μισθούς είναι μικρή, αυτή έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες μειώσεις που έγιναν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω των μνημονίων.

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η αγοραστική δύναμη του μέσου πραγματικού μισθού έχει υποχωρήσει σήμερα κατά 7 έτη, στο επίπεδο του 2013, παρά την οικονομική άνοδο του μεσολάβησε από το 2015 έως το 2019.

Προβλέπεται επίσης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μειώσεις των αποδοχών εργασίας στην Κύπρο κατά το 2020 συνολικά θα είναι οι μεγαλύτερες (μαζί με την Ελλάδα) σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Pinakas1

Θα ακολουθήσει περίοδος ανάκαμψης, αλλά μετά… τα συσσωρευμένα προβλήματα

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου υπογράμμισε ότι με το τέλος της επιδημίας οι επιχειρήσεις, έχοντας ήδη σημειώσει ζημιές, απ’ ό,τι φαίνεται και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, με την άρση των περιορισμών θα ακολουθήσουν μια περίοδο ανάκαμψης. Αυτό εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο, οπότε θα αυξηθεί η ζήτηση και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Αμέσως μετά την ευφορία θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, με το κράτος να περιορίζει τις δαπάνες του για να μειώσει τα ελλείματά του κι αυτό θα έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό έργων ανάπτυξης και ενδεχομένως να επιβάλει και αυξήσεις σε διάφορες φορολογίες.

Στο δεύτερο επίπεδο οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να φέρουν στα προηγούμενα επίπεδα τα κέρδη τους κι αυτό θα έχει ως συνέπεια να δεχθούν τα πρώτα πλήγματα οι εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών.

Μία από τις συνέπειες θα είναι και η αύξηση της ανεργίας, αφού, όπως υπέδειξε, αυτό το διάστημα δεν έχουμε απολύσεις λόγω του ότι απαγορεύονται από τα διατάγματα και τους κανονισμούς της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το κράτος.

 

Οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο λιτότητας

Αυτά τα δεδομένα θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε μια νέα περίοδο λιτότητας και θα αναπτυχθούν πολλές τάσεις ύφεσης.

Επίσης, οι επιχειρήσεις ήδη έχουν αχρησιμοποίητες εγκαταστάσεις κι έτσι δεν έχουν κανένα λόγο στο πρώτο διάστημα να κάνουν επενδύσεις για τη δημιουργία νέων χώρων εργασίας.

Η νέα περίοδος ύφεσης, που δεν θα είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, θα επιφέρει και μείωση στις εξαγωγές, αφού θα μειωθεί η ζήτηση προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και κάμψη στον τουρισμό.

Στο σύνολό τους αυτές οι καταστάσεις, τόνισε ο Ηλ. Ιωακείμογλου, θα οδηγήσουν μοιραία σε μείωση της παραγωγής, που θα είναι ένας πολύ αρνητικός παράγοντας για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Pinakas2

 

Πρόταση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ για αύξηση μισθών και ανάκαμψη της οικονομίας

Το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ δεν μένει μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά προχωρεί και στην υποβολή πρότασης για αντιμετώπιση της ύφεσης που αναμένεται.

Ο Ηλ. Ιωακείμογλου τόνισε ότι η πρόταση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που αναμένεται να κινηθούν τα πράγματα. Δηλαδή κινείται αντίθετα προς την κατεύθυνση μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας, η οποία αναμένεται να επέλθει στο άμεσο μέλλον και μετά την ανάκαμψη.

Ισχυρίζεται, λοιπόν, η πρόταση ότι με βάση τις αυξήσεις των μισθών μπορούμε να πάμε σε μια ανάκαμψη της οικονομίας, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αγοράζουν και να κινήσουν την αγορά.

Σημείωσε ακόμη ότι δεδομένου πως όταν αρθούν τα διατάγματα τα πράγματα δεν θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος παραγωγής για να μειώσουν τα χρέη τους, φαίνεται ότι θα έχουμε και μείωση της απασχόλησης.

Επομένως, όπως είπε, φαίνεται ότι θα πάμε σε ένα σενάριο γνώριμο από το παρελθόν. Δεν θα έχουμε μεν μνημόνιο, αλλά ουσιαστικά θα ζούμε σε συνθήκες μνημονίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι όχι να υπάρξει μείωση μισθών, αλλά να υπάρξει αύξηση μισθών, η οποία θα ωφελήσει την οικονομία, δίνοντας μια αρχική ώθηση η οποία θα φέρει στη συνέχεια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Ο Ηλ. Ιωακειμίδης τόνισε παράλληλα ότι η εφαρμογή της πρότασης θα δώσει ώθηση στην οικονομία, διότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των μισθοσυντήρητων θα δαπανηθεί σε αγορές και από εκεί θα ξεκινήσει ένας κύκλος αλυσιδωτών θετικών δεδομένων. Η αγορά προϊόντων θα οδηγήσει σταδιακά στην αύξηση της παραγωγής, αυτή θα οδηγήσει σε επενδύσεις και αύξηση του κύκλου εργασιών και όλα μαζί θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Επομένως, σημείωσε, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ έθεσε και μια παράμετρο η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ένα τέτοιο σχέδιο, είπε, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα υλοποιηθεί από μια συντηρητική κυβέρνηση όπως η σημερινή, η οποία θεωρεί ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να παράγουν με όσο το δυνατό χαμηλότερα έξοδα.

Αυτό, υπέδειξε, μπορεί να γίνει μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.