Μείωση 37% στις άδειες οικοδομής για οικιστικές μονάδες

Ισχυρές ενδείξεις ότι η αγορά εισήλθε ήδη σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού

 

Μεγάλη μείωση της τάξης του 37% σημείωσαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής για οικιστικές μονάδες, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Αγορά μπήκε ήδη σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Απρίλιο εκδόθηκαν συνολικά 560 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 627 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή σημειώθηκε μείωση της τάξης του 10,7%. Μάλιστα, στα οικιστικά ακίνητα η μείωση έφτασε στο 37,1%, αφού οι άδειες οι οποίες εκδόθηκαν φέτος αντιστοιχούν σε μόνο 601 οικιστικές μονάδες, σε σύγκριση με 955 πέρσι.

Σημειώνεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα».

Επισημαίνεται επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της (Δείκτης Τιμών Ακινήτων), η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα προειδοποίησε ότι «προπορευόμενοι δείκτες στην κατασκευαστική δραστηριότητα άρχισαν να παρουσιάζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης». Προειδοποίησε ακόμη ότι «η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά κατοικίας, που με τη σειρά τους δημιουργούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές».

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 εκδόθηκαν 2.511 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 2.524 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 0,5%. Αναφέρεται επίσης ότι η συνολική αξία των πιο πάνω αδειών διαμορφώθηκε στα 748,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 1,6%. Ακόμη, αναφέρεται ότι και το συνολικό εμβαδόν παρουσίασε μείωση της τάξης του 6,7%. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 7,4% σε ετήσια βάση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.