Μείωση 8% στις κοινωνικές παροχές στον προϋπολογισμό του ΄22

Ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε συγκράτηση των δαπανών απ’ όλα τα υπουργεία

Μήνυμα για συγκράτηση των δαπανών έστειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στους ομολόγους του σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο Κ. Πετρίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της οικονομίας. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι ζημιές του κορονοϊού θα καλυφθούν ενωρίτερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 4% το 2022 και θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2023 και 2024 (3,4% και 3%, αντίστοιχα). Εκτίμησε επίσης ότι το 2022 η ανεργία θα κυμανθεί στο 6,5%, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί στο 6% το 2023 και 5,2% το 2024. Ανέφερε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εκτίμησε ότι το 2021 θα κλείσει στο 107,8%. Ως εκ τούτου διαμήνυσε προς τους ομολόγους του ότι είναι «απόλυτα αναγκαία η τήρηση των οροφών» που έχουν καθοριστεί όσον αφορά τις δαπάνες του κάθε υπουργείου. Ανέφερε επίσης ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία είναι οι ακόλουθοι:

• Ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κύπρο.

• Οι προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Ενδεχόμενες υπέρμετρες δαπάνες οι οποίες πιθανό να προκύψουν για τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας και του ΟΚΥπΥ.

• Ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας στο εξωτερικό (με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στον τουρισμό), ειδικά σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενή οικονομική σχέση όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.

Μείωση 8% στις κοινωνικές παροχές

Ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει αυξημένα έσοδα (6,73 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 6,48 δισ. ευρώ το 2021) και διατήρηση των δαπανών στα ίδια επίπεδα (7,95 δισ. ευρώ). Δηλαδή εκτιμάται ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό έλλειμμα ύψους 1,22 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης μείωση των κοινωνικών παροχών και άλλων μεταβιβάσεων κατά 8%, καθώς εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι ανάγκες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 10%, κυρίως λόγω του Σχεδίου Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ.

Ληξιπρόθεσμο χρέος 680 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Με βάση τα όσα ανέφερε ο Κ. Πετρίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, το ληξιπρόθεσμο χρέος μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται στα 680 εκατ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι εντός του 2021 θα υπάρχει χρηματοδότηση μέχρι 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για έργα υποδομής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy