Μείωση έντασης στην Ιερουσαλήμ και χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στο Ισραήλ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι από τους 470 συνολικά Παλαιστινίους που είχαν συλληφθεί κατά τις τελευταίες μέρες, έχουν ήδη απελευθερωθεί και ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν απελευθερωθεί όλοι. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν πρόκειται να επιβάλουν το μέτρο του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας για τις επόμενες ημέρες του Εβραϊκού Πάσχα. Η απόφαση αυτή ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, μετά το πέρας συνάντησης εργασίας που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που δεν επιβάλλεται κατά το δεκαήμερο του Εβραϊκού Πάσχα από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το μέτρο του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα πέρασε ήρεμα και για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις ημέρες οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν συλλήψεις.

Εκτιμάται ότι η μείωση της έντασης οφείλεται σε παρασκηνιακές κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, οι οποίες φέρονται να ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, με την ολοκλήρωση σχετικών επαφών τόσο με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, όσο και με στελέχη της οργάνωσης Χαμάς. Πληροφορίες περί των κινήσεων της Αιγύπτου δημοσιεύθηκαν χθες αργά το βράδυ από την ιστοσελίδα της Λιβανικής εφημερίδας «Αλ-Άραμπ Αλ-Τζιαντίντ».

Παρά την απελευθέρωση Παλαιστινίων συλληφθέντων και την απόφαση περί άρσης του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και σε όλη τη χώρα παραμένει αυξημένη για προληπτικούς λόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.