Μείωση ΦΠΑ πριν πλακώσει το τσουνάμι ακρίβειας

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε το ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής του ρεύματος έφερε αποτέλεσμα, αφού χθες η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% ενώ παράλληλα τρέχει η μείωση 10% η οποία εγκρίθηκε από την ΡΑΕΚ.

Αυτό το οποίο απομένει είναι να επικυρωθεί η απόφαση της Βουλής και από την κυβέρνηση, αφού με βάση το Σύνταγμα για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκέφτεται να παραπέμψει τη νομοθεσία, την οποία ψήφισε η Βουλή, στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι είναι αντισυνταγματική.

Μάλιστα οι πληροφορίες ενισχύονται από το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ο ΔΗΣΥ καταψήφισε τη σχετική πρόταση νόμου, παρά το γεγονός ότι αυτή υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι αρχικά η κυβέρνηση δήλωσε κάθετα αντίθετη στην οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, ενώ στη συνέχεια όταν κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΑΚΕΛ έκανε ένα βήμα πίσω αλλά μόνο για τρεις μήνες και μόνο για ορισμένους καταναλωτές (στην αρχή ήθελε το μέτρο να αφορά μόνο όσους βρίσκονται στη διατίμηση 08 αλλά στη συνέχεια δέχθηκε να προστεθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί χρήστες).

Επισημαίνεται επίσης ότι αρχικά η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι συμβατή με τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά όταν το ΑΚΕΛ κατέθεσε στη Βουλή την ανακοίνωση τής ΕΕ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι επιτρέπεται.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ κατά ότι η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι εφικτή, αφού όχι μόνο προκρίνεται από την ανακοίνωση της ΕΕ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά εφαρμόστηκε ξανά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το 2009 μειώθηκε ο ΦΠΑ στα εστιατόρια με πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε και από τον ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός ότι την υπό αναφορά περίοδο η κυπριακή οικονομία δεν βρισκόταν σε κρίση. Η χρηματοοικονομική κρίση ήρθε μετά (2013), ενώ τότε δεν υπήρχε κορονοϊός.

Συνεπώς εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπέμψει το νόμο της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνει ότι θέλει συνειδητά να έρθει σε σύγκρουση με τα κόμματα αλλά και την κοινωνία.

Σημειώνεται επίσης ότι γνωρίζει πως το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε με ρυθμό 35,67% (στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας), αλλά και ότι έρχονται νέες αυξήσεις αφού το Δεκέμβριο η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων έφτασε στα 784,59 ευρώ, σε σύγκριση με 383,66 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (στοιχεία ΑΗΚ). Δηλαδή διπλασιάστηκε! Συνεπώς εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπέμψει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνει ότι θέλει συνειδητά να αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές από το κύμα ακρίβειας.

Ελπίζουμε ότι, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, στο τέλος θα κάνουν δεχτή την πρόταση του ΑΚΕΛ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έρθει τσουνάμι ακρίβειας το οποίο θα παρασύρει τα πάντα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.