Μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα: Με το βλέμμα στις Προεδρικές ο ΔΗΣΥ προσποιείται την αντιπολίτευση

Με το βλέμμα στις Προεδρικές ο ΔΗΣΥ προσποιείται την αντιπολίτευση

Ομόφωνα με 43 ψήφους εναντίον η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή που απέστειλε στο σώμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τον νόμο που είχε ψηφίσει για την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%.

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που έγινε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, την αναπομπή απέρριψε τελικά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών αναγκάζεται να υποδυθεί και την αντιπολίτευση.

Εξηγώντας την αναπομπή στη Βουλή, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτή παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ενώ εκτροχιάζει τον δημοσιονομικό προγραμματισμό του κράτους με κόστος 75 εκ. ευρώ ετησίως, χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο στην ισχύ αυτής της πρότασης.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην πρόταση νόμου, αφού η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2009 είχε αποφανθεί για παρόμοιο θέμα και πρόσθεσε ότι οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν πρωταγωνιστήσει τότε για να πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Είπε επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ συστήνεται από την Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών της ενέργειας. Είπε επίσης ότι είναι πολιτική δέσμευση των κομμάτων ότι θα επανέλθουμε στον συντελεστή ΦΠΑ όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση με τη μεγάλη αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Συναγερμού όταν έχουμε να κάνουμε με στήριξη τραπεζών και μεγάλων συμφερόντων δεν ασχολείται με τα δημόσια οικονομικά, ενώ τώρα που είναι για την κοινωνία και τον κόσμο εφευρίσκει διαφορές δικαιολογίες.

Ουσιαστικά παραμένει η διαφωνία για μείωση του ΦΠΑ

Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα διατηρεί τη διαφωνία του με τον νόμο, σημειώνοντας ότι η καταψήφιση «δεν έχει να κάνει με την ουσία, αλλά με την αιτιολόγηση του Προέδρου ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός». Όπως εξήγησε, δεν είναι αντισυνταγματικός, αφού ναι μεν «η Βουλή δεν μπορεί να αυξήσει τα έξοδα της κυβέρνησης, αλλά μπορεί να μειώσει τα έσοδα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy