Μείωση στην τιμή του ρεύματος μετά την πίεση του ΑΚΕΛ

Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής

Η πίεση του ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ανακοπή του συνεπακόλουθου κύματος ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα.

Το ΔΣ της ΑΗΚ σε χθεσινή του συνεδρία με την Υπουργό Ενέργειας συζήτησε τρόπους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων για νοικοκυριά και αγρότες, όπως η καταβολή από το κράτος κοινωνικού μερίσματος.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ άσκησε έντονη πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων με στόχο την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και την ανακοπή του συνεπακόλουθου κύματος ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, πάλι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, στην οποία διαφάνηκε ότι υπάρχει συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς το πνεύμα της πρότασης του ΑΚΕΛ. Ακόμη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστειλε νέα επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παιχνίδια από κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, οι οποίοι μέχρι χθες επικαλούνταν τις αυξημένες τιμές των καυσίμων στις διεθνείς αγορές για να δικαιολογήσουν την αύξηση της τιμής του ρεύματος, φαίνεται ότι άλλαξαν στάση. Μάλιστα η Ν. Πηλείδου προσκάλεσε στη χθεσινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας το πιο πάνω γεγονός, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Χαιρόμαστε που οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΑΚΕΛ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της αρμόδιας υπουργού. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι το θέμα θα κατέληγε σε ατζέντα για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων του ΔΗΣΥ».

Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, επεσήμανε ότι η ενέργεια της Υπουργού Ενέργειας αποτελεί «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή». Κατήγγειλε επίσης ότι «η Υπουργός Ενέργειας διαθέτει τους θεσμούς στην υπηρεσία της επικοινωνιακής πολιτικής του Συναγερμού», επισημαίνοντας ότι «το κράτος δεν είναι λάφυρο του Συναγερμού».

Ακρίβεια

Η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσε κύμα ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 5% σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μάλιστα, στον ηλεκτρισμό ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 39,8%, ενώ και στα πετρελαιοειδή αυξήθηκε με ρυθμό 21,42%.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy