Αισιοδοξία εκφράζει το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφορικά με εμπλοκή της Κύπρου σε κρουαζιέρες τα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια παρουσιάζεται μία σημαντική μείωση των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο μέσω κρουαζιέρας, πιστεύεται ότι μέσω των συντονισμένων ενεργειών που γίνονται, το νησί μας θα καταστεί ξανά δημοφιλής προορισμός. Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το Υφυπουργείο, το 2014, περίπου 135 χιλιάδες τουρίστες έφτασαν στην Κύπρο με κρουαζιέρα και μέχρι πέρσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 61 χιλιάδες, δηλαδή σε διάστημα πέντε χρόνων η μείωση ξεπερνά το 50%. Τα ηνία στις αφίξεις έχει το λιμάνι Λεμεσού, ακολουθεί η Λάρνακα και πολύ πιο πίσω είναι η Πάφος.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, επεσήμανε πως από το 2010 μέχρι σήμερα χάσαμε μεγάλο ποσοστό των αφίξεων λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως το ενδιαφέρον των τουριστών για κρουαζιέρα μειώθηκε, αφού φαίνεται να στράφηκαν στη Δυτική Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή όμως, παρουσιάζεται υπερκάλυψη σε αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα οι τουρίστες να στρέφονται ξανά στην περιοχή μας, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, τη δεκαετία της απουσίας της Κύπρου οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των πελατών αυξήθηκαν. Για παράδειγμα, σημείωσε, οι τουρίστες θέλουν να υπάρχουν διαθέσιμες εκδρομές στο λιμάνι που αποβιβάζονται, κάτι στο οποίο η Κύπρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα εξαιτίας της ιδιομορφίας και των μικρών αποστάσεων που τη χαρακτηρίζουν. Οφείλουμε, με την επανένταξή μας στο χάρτη των κρουαζιέρων να αφήνουμε τις καλύτερες εντυπώσεις, που θα μας δώσουν ώθηση για τα επόμενα χρόνια, κατέληξε.

Για τη φετινή χρονιά, το Υφυπουργείο ενημέρωσε ότι οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, ενώ του χρόνου αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών κρουαζιερόπλοιων προσεγγίζουν τα κυπριακά λιμάνια, μεταξύ των οποίων και τα λεγόμενα «mega ships» άνω των 2.000 επιβατών και μεσαίου και μικρού μεγέθους κρουαζιερόπλοια πολυτελείας.

Επίσης, δύο από τις εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες προς την Κύπρο θα δραστηριοποιούνται και τον ερχόμενο χειμώνα με τις αφίξεις, μετά την πάροδο του καλοκαιριού να υπολογίζονται περίπου στις 24.000. Το Υφυπουργείο επισημαίνει ότι τα οφέλη στην τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, με πέραν του 70% των επιβατών να αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο κατά μέσο όρο 8 ώρες και να επιλέγουν είτε εκδρομές είτε επισκέψεις στο κέντρο της πόλης.

Ακόμα μία ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η επαναφορά της κατηγορίας «Fly, Cruise & Stay» που επανέρχεται την περίοδο Νοέμβριος 2019 – Απρίλιος 2020 με περίπου 23.000 αφίξεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τον χειμερινό τουρισμό. Υπολογίζεται πως πέραν των 5.000 επιβατών θα διαμένουν σε κυπριακά καταλύματα και θα επιλέξουν εκδρομές πριν ή/και μετά την κρουαζιέρα, για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε πως πέραν των πιο πάνω στοιχείων, πληρέστερη εικόνα θα έχουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργείου Τουρισμού στην έκθεση «Seatrade» στο Αμβούργο.

Οι στόχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού

Μακροπρόθεσμος στόχος του Υφυπουργείου είναι η δημιουργία εξειδικευμένης στρατηγικής Branding για την Κύπρο ως προορισμός κρουαζιέρων.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται «marquee cruise destination», δηλαδή ένας χώρος που ο τουρίστας «πρέπει να δει», όπως θεωρούνται για παράδειγμα η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα. Βραχυπρόθεσμα το Υφυπουργείο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην παροχή τουριστικής πληροφόρησης για εξυπηρέτηση όλων των κρουαζιερόπλοιων και επιχορήγηση εκδηλώσεων καλωσορίσματος των επιβατών στα λιμάνια, στην προώθηση της Κύπρου ως λιμανιού αφετηρίας για διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρων, στην ανάπτυξη των κρουαζιέρων προς την Κύπρο, αλλά και στην προσέλκυση επιπρόσθετου αριθμού τουριστών μέσω του «Fly, Cruise & Stay». Επίσης, ο εμπλουτισμός τουριστικής εμπειρίας και η βελτίωση και αύξηση ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι τομείς που θα επενδύσει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Παράλληλα, η συνεργασία με την DPWorld, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, αλλά και οργανωτές ταξιδιών εξωτερικού που έχουν στα προγράμματά τους κρουαζιέρες για Κύπρο, πιστεύεται ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανόδου της Κύπρου στα δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων, γίνονται επαφές με αντιπροσώπους διεθνών εταιρειών κρουαζιέρων για ένταξη της Κύπρου στα προγράμματά τους, ενώ συνεχίζονται οι συναντήσεις στα πλαίσια της τριμερούς και διμερούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες για προβολή και προώθηση των κρουαζιέρων στην Ανατολική Μεσόγειο και των κοινών πακέτων.

Ειρηναίος Πίττας