Μείωση στο ρεύμα: Τρικλοποδιές από ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση στην πρόταση ΑΚΕΛ ενώ έρχονται νέες αυξήσεις

Ευρεία στήριξη στην πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ

Ευρεία στήριξη φαίνεται να εξασφαλίζει η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα να ανακοπεί το «τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η πρόταση στηρίζεται από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχουν συνυπογράψει ήδη την πρόταση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα την στηρίξουν κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θέτουν προσκόμματα και επιχειρούν να βάλουν τρικλοποδιές. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρία ισχυρίστηκαν ότι η πρόταση θα έχει δημοσιονομικό κόστος 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα ή 78 εκ. ευρώ το χρόνο, αλλά και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση της ΕΕ. Επίσης, αν και παραδέχθηκαν ότι η ΕΕ έδωσε περιθώριο στα κράτη-μέλη να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις 17 Νοεμβρίου για ανακούφιση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του ρεύματος, δεν απάντησαν στο ερώτημα κατά πόσον το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να μεταφέρει στην ΕΕ την πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία στηρίζεται από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ευρύτερη οικονομία. Χαρακτήρισε επίσης αίολα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι συμβατή με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η συγκεκριμένη πρόταση. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά την ίδια ώρα εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας, την ερχόμενη βδομάδα να ολοκληρωθεί η συζήτηση, ούτως ώστε πλειοψηφικά, έστω, να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής», ανέφερε ο Α. Δαμιανού. Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε αποφασίσει και για σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν στην πορεία του χρόνου».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και εκτός απροόπτου αναμένεται να οδηγηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

 

Έρχονται νέες αυξήσεις
Νέες αυξήσεις-φωτιά θα δουν οι καταναλωτές στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, αν δεν ψηφιστεί έγκαιρα η πρόταση του ΑΚΕΛ. Με βάση στοιχεία της ΑΗΚ, τη διμηνία Οκτωβρίου – Νοεμβρίου η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων έφτασε στα 705,16 ευρώ, σε σύγκριση με 365,10 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκε σε ποσοστό πέραν του 90%!

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.