Μείωση ύλης και διαγωνισμάτων φέρνουν τα τετράμηνα!

Επιμένουν στις διαφωνίες τους εκπαιδευτικές οργανώσεις και μαθητές

Εν μέσω διαφωνιών εκπαιδευτικών και μαθητών παρουσιάστηκε χθες από πλευράς του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανού Λούη, το πλάνο για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων.

Συγκεκριμένα σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές) ο κ. Λούης αναφέρθηκε στον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, καθώς και στο τι στοχεύει η ρύθμιση αυτή. Να σημειώσουμε ότι από τη σχολική χρονιά 2019-2020 οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών θα συμμετέχουν σε προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του α’ τετραμήνου. Από τη σχολική χρονιά 2020-2021 γίνεται η εισαγωγή των απολυτήριων εξετάσεων για τη Γ’ τάξη Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Η εισαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα γίνει από τη σχολική χρονιά 2021-2022 με βάση τα πορίσματα και εισηγήσεις της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή που συστήνεται δυνάμει του Κανονισμού 47 των περί λειτουργίας των δημοσίων σχολείων μέσης εκπαίδευσης κανονισμών.

Όπως επισημάνθηκε, με τη συνεχή αξιολόγηση τετραμήνων απουσιάζει ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας, μειώνονται τα διαγωνίσματα τα οποία είναι μόνον προειδοποιημένα, η αξιολόγηση τετραμήνων έχει τη μορφή κοινού διαγωνίσματος 90 λεπτών και αφορά το 50% της διδαχθείσας ύλης.

Εξαιρείται το μάθημα των Νέων Ελληνικών η διάρκεια του οποίου θα είναι 135 λεπτά. Σε ό,τι αφορά τα μη εξεταζόμενα μαθήματα θα γίνεται μόνον ένα διαγώνισμα ανά τετράμηνο και αυτό θα πρέπει να είναι προειδοποιημένο, ενώ ο βαθμός του διαγωνίσματος θα αποτελεί το 40% του βαθμού κάθε τετραμήνου και το υπόλοιπο 60% θα στηρίζεται στις μορφές αξιολόγησης της προφορικής επίδοσης των μαθητών. Ο όγκος της ετήσιας εξεταστέας ύλης μοιράζεται στις εξετάσεις των δύο τετραμήνων, ενώ με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα υπάρχει αποφόρτιση και μείωση του άγχους, ενώ θα υπάρχει και επαρκής χρόνος για εμπέδωση και ευκαιρία διαπίστωσης των αδυναμιών και των ελλείψεων.

«Βλέπουν» ξανά το θέμα οι γονείς

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους παρευρέθηκαν χθες οι εκπαιδευτικοί, αφού όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, καλέστηκαν να ενημερωθούν για πράγματα για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν εισηγήσεις μέχρι τις 18 του Γενάρη. «Η θέση μας για τις εξετάσεις των τετραμήνων είναι ξεκάθαρη. Είμαστε εναντίον των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων».

Επίσης τη διαφωνία της εκφράζει και η Γραμματεία της ΠΣΕΜ, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έχει κανένα νόημα αφού έχουν καλεστεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για το Σχέδιο Αξιολόγησης του μαθητή την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Ένα σχέδιο το οποίο εμπεριέχει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο με τις οποίες έχουν ήδη εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δήλωσε στη «Χαραυγή» πως οι οργανωμένοι γονείς θα δουν το θέμα στην επόμενη συνεδρία τους στις 16 Ιανουαρίου. Στην ουσία, σημείωσε, έγινε κάποια περαιτέρω επεξήγηση για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή για να πετύχουν. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι πέρα από το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή αναμένεται και το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ευελπιστώντας ότι δεν θα παραμείνει στα συρτάρια όπως έγινε στο παρελθόν.

Ελένη Κωνσταντίνου

Κρίσιμες ώρες και για τα συνδικαλιστικά

Είναι ένα κρίσιμο 48ωρο για τα συνδικαλιστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννο Σωκράτους, ενόψει και της σημερινής συνάντησης στη ΜΕΠΕΥ. «Θεωρούμε ότι πλέον τα ζητήματα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και ότι πλέον πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ελπίζω οι αποφάσεις να είναι τέτοιες που να μην προκαλέσουν οποιαδήποτε αναζωπύρωση της διαμάχης που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε. Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ, ο κ. Σωκράτους είπε ότι στην τελευταία συνεδρία της ΜΕΠΕΥ τούς είχε λεχθεί ότι η πρώτη φάση του διαλόγου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και για το θέμα του Ταμείου Προνοίας και το θέμα του Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης. Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, επανέλαβε την παντελή έλλειψη επικοινωνίας με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε σχέση με τη ΜΕΠΕΥ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι το μόνο που περιμένουν είναι οι απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας. «Ο Υπουργός είναι άφαντος για μας, ούτε πως υπάρχουμε εμείς. Έχει θέματα που δεν μπορεί να τα λύσει η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, που χρήζουν πολιτικής απόφασης», συμπλήρωσε. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως τόσο ο Υπουργός όσο και οι Διευθύνσεις του ΥΠΠ ουδέποτε αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση.

Προσθέτει ακόμη ότι τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, πέραν των άλλων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΠ, έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπείες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy