Μελανό στίγμα η διαχείριση των αποβλήτων στη Λεμεσό

Εκεί που δεν πάει άλλο έχει φτάσει η κατάσταση με τη διαχείριση των αποβλήτων και κατ’ επέκταση τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους που περιβάλλουν τόσο την πόλη όσο και την ύπαιθρο της Λεμεσού, γεγονός που προκαλεί τις δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις πολιτών και περιβαλλοντικών φορέων για την ανοχή και την αδυναμία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών να προβούν σε ουσιαστικές ενέργειες για πάταξη του φαινομένου.

Το γεγονός ότι η Λεμεσός αφέθηκε να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο καταγράφεται καθημερινά μέσα από την εικόνα που παρουσιάζουν οικόπεδα και άλλα τεμάχια γης που δεν έχουν αναπτυχθεί, κοίτες ποταμών, άκριες υπεραστικών δρόμων και άλλα φυσικά τοπία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε χώρους απόρριψης από οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος νους.

Μπάζα από ανακαινίσεις κτιρίων και κλαδέματα, ψόφια ζώα, μέχρι οικιακές καταστραμμένες συσκευές και άλλος άχρηστος εξοπλισμός «κοσμούν» πλέον αυτούς και άλλους χώρους, δημιουργώντας μια συνεχή απειλή για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την τραγική όσο και επικίνδυνη αυτή εικόνα περιγράφει και σε σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατό να εξευρεθούν λύσεις για τερματισμό της ανεξέλεγκτης πλέον απόρριψης σκουπιδιών ή άλλων απορριμμάτων στη Λεμεσό, αλλά και γενικότερα σε όλη την Κύπρο.

Τα Πράσινα Σημεία, όπως υποδεικνύει ο κ. Γεωργίου, δεν λειτουργούν σωστά και ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μείζονος Λεμεσού, αφού τα περισσότερα από αυτά παραμένουν ανενεργά και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, επισημαίνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με τον ΟΕΔΑ, που, αν και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο περίπου χρόνια (αμέσως μετά το κλείσιμο του σκυβλλότοπου στο Βατί), ωστόσο δεν έγινε ακόμα κατορθωτό να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη σωστή επεξεργασία των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από όλη την επαρχία.

Τονίζοντας ότι με την πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους αυθαίρετους και ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους που δημιουργήθηκαν στην πόλη και την επαρχία της Λεμεσού, αλλά και παγκύπρια, «απέχουμε κατά πολύ από το στόχο που θέτουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. για τη μέριμνά μας και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων», ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ο ίδιος ο υπουργός να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, σε συντονισμό και με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, τις Τοπικές Αρχές αλλά και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, με αποκλειστικό στόχο να επιλυθεί ριζικά αυτό το πρόβλημα.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.