Μελάς για Συνεργατισμό: «Έκλεβαν τον κόσμο»

Στον Συνεργατισμό «έκλεβαν τον κόσμο», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με τον Κ. Μελά η Συνεργατική – όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες – «πέταξαν στα σκουπίδια» τον κώδικα τον οποίο εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα το 2013 για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

4 2

Ανέφερε επίσης ότι ούτε η ΚΤ δεν επέβαλε την εφαρμογή του κώδικα. Μάλιστα ανέφερε ότι το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Κύπρος με την Τρόικα επέσυρε την ευθύνη στην ΚΤ να επιβλέπει την εφαρμογή του κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις και να επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες οι οποίες δεν τον εφάρμοζαν, αλλά ούτε αυτό δεν έγινε ποτέ. Όπως ανέφερε ο Κ. Μελάς η Συνεργατική αντί να εφαρμόσει τον κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις έκανε επιδιαιτησίες χρεώνοντας πολύ υψηλά επιτόκια.

3 5

Μάλιστα κατέθεσε ορισμένες τραγελαφικές περιπτώσεις επιδιαιτησίας. Σε μία περίπτωση επιβλήθηκε επιτόκιο 10,5% με δυνατότητα μάλιστα στον Συνεργατισμό να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο. Επίσης σε άλλη περίπτωση τον Μάρτιο του 2017 αυξήθηκε (μετά από απόφαση επιδιαιτησίας) το επιτόκιο του δανείου από 5,5% σε 9%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.