Μελετά έφεση για ΣΑΠΑ η Νομική ΥπηρεσίαΟι έρευνες για την υπόθεση ΣΑΠΑ συνεχίζονται κανονικά με στόχο την πλήρη διερεύνησή της, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του για το θέμα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, τη Δευτέρα το απόγευμα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απόφαση δικαστηρίου να αφεθούν ελεύθεροι τρεις ύποπτοι ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «σήμερα έγινε μια σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των ανακρίσεων, καθώς επίσης και ο Βοηθός Αρχηγός, έχει συζητηθεί αυτή η πτυχή και γενικότερα το ανακριτικό έργο για αυτή τη σοβαρή υπόθεση».

Πρόσθεσε ότι «από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας θα μελετηθεί το ενδεχόμενο αφού πάρουν και τα πρακτικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου κατά πόσο θα γίνει έφεση γι αυτή την απόφαση».

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι όσον αφορά την υπόθεση ο επικεφαλής των ανακρίσεων είχε καταθέσει τη μαρτυρία στο δικαστήριο πλην όμως το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ύποπτοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.

Συνεχίζονται οι εξετάσεις

«Από πλευράς δικής μας θα πρέπει να τονίσω ότι πέραν αυτού του γεγονότος, οι εξετάσεις συνεχίζονται κανονικά», σημείωσε.

Εξήγησε ότι «αξιολογούνται συγκεκριμένες μαρτυρίες, λαμβάνονται επίσης επιπρόσθετες καταθέσεις, έχει γίνει σήμερα μια ανασκόπηση του ανακριτικού έργου και δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο λόγω αυτής της απόφασης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου χθες βράδυ οι ανακριτές μελέτησαν τα δεδομένα και έτσι σήμερα συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα στη Νομική Υπηρεσία.

Πρόκειται όπως ανέφερε για μια «σίγουρα σοβαρή υπόθεση, έχει διεκπεραιωθεί όγκος ανακριτικού όγκου, υπολείπεται να ληφθούν και άλλες επιπρόσθετες καταθέσεις και βεβαίως υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις, αναλόγως της αξιολόγησης της μαρτυρίας που θα έχουμε ενώπιον μας».

Κλειδί οι μαρτυρίες

Κληθείς να πει κατά πόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η μαρτυρία και να συλληφθούν εκ νέου οι τρεις ύποπτοι, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις μαρτυρίες που θα πάρει η Αστυνομία. Είναι, ανέφερε, μία απόφαση του δικαστηρίου η οποία είναι δεδομένη, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της προσωποκράτησης διέπεται από την Ποινική Δικονομία αφού συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Η ανακριτική ομάδα η οποία διερευνά την υπόθεση από την αρχή, σημείωσε, εργάζεται «έτσι ώστε να διεκπεραιώσει αυτό το δύσκολο έργο μεθοδικά, με επιμονή και υπομονή, έχοντας υπόψη τα αδικήματα τα οποία διερευνώνται, κι έτσι θα συνεχίσει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν καταθέσεις από άτομα που εμπλέκει ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι καταθέσεις θα ληφθούν από οποιοδήποτε πρόσωπο χρειάζεται «έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις».

Απορρίπτει τα περί διαρροών από την αστυνομία

Σε ερώτηση για το θέμα των διαρροών ξεκαθάρισε ότι «η πιθανότητα να υπάρξουν διαρροές δεν πρέπει να θεωρείται ότι προήλθαν από την Αστυνομία αφού λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η διαδικασία της προσωποκράτησης όχι μόνο η χθεσινή αλλά και οι προηγούμενες ήταν ανοιχτές για το κοινό». Επίσης, πρόσθεσε, αρκετά πρόσωπα έχουν κληθεί στην Αστυνομία και έχουν δώσει κατάθεση. Έχοντας υπόψη ότι είναι μια υπόθεση η οποία απασχολεί την κοινή γνώμη, ανέφερε, «υπάρχει πιθανότητα οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να έχει δώσει τις πληροφορίες αυτές».

Είπε ακόμα ότι πρόσφατα ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε δώσει οδηγίες ότι όπως τα μέλη της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα προσεχτικά και όπως τηρείται η αστυνομική διάταξη, η οποία όπως εξήγησε «προβλέπει και αναφέρει ότι δηλώσεις γίνονται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και σίγουρα δια μέσου του Εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου ή των Επαρχιακών Εκπροσώπων».

«Εμείς ως Αστυνομία, διερευνούμε, εξετάζουμε, λαμβάνουμε καταθέσεις, έχουμε υποχρέωση να διερευνήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε όταν η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου να είναι σε θέση το δικαστήριο ν` αποφασίσει κατά πόσο τα πρόσωπα αυτά, δηλαδή οι ύποπτοι, ενέχονται στα οποιαδήποτε αδικήματα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε και πάλι ότι «οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά, όχι με στόχο τους τρεις υπόπτους, αλλά έχοντας υπόψη την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον κ. Μαληκίδη και αν συνεργάστηκε με τις Αρχές ανέφερε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες όταν θα υπάρξει οποιοδήποτε άλλο νεότερο, το οποίο θα μπορούμε να πούμε, αυτό θα το πράξουμε».