Μελετά επόμενες κινήσεις η Ελλάδα για το ζήτημα Λιβυής-Τουρκίας

Τις επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για οριοθέτηση της ΑΟΖ, προετοιμάζει η Αθήνα μετά την απέλαση του Λιβύου πρέσβη στην Ελλάδα.

Χθες, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενημέρωσε τον πρέσβη της Λιβύης ότι είναι persona non grata και του έδωσε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Αθήνα ετοιμάζει επιστολή που θα καταγγέλλει στον ΟΗΕ το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Στην επιστολή θα τονίζεται ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε δε ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία. Επίσης, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει συνεδρία του εθνικού συμβουλίου της εξωτερικής πολιτικής για συζήτηση του θέματος.

Και από πλευράς Λευκωσίας, γίνονται βήματα και συντονισμός δράσεων σε διπλωματικό επίπεδο για αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας.