Μελέτη για Κέντρο Μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών ζήτησε η Επ. Υγείας από το Υπουργείο Υγείας

Μ. Νικολάου: Πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ η στήριξη οικογενειών όσων μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες 

Τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Κύπρο συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας τη διεξαγωγή μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας για το όλο έργο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌλα τα κόμματα στήριξαν την ανάγκη διεξαγωγής μελέτης για τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονομήσεις για το κράτος αλλά και θα απαμβλύνει τη γενικότερη επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, χαρακτήρισε το όλο θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό, «δεδομένου του γεγονότος ότι τέτοια περιστατικά αποστέλλονται στο εξωτερικό με μεγάλο κόστος», προσθέτοντας πως αναμένει τη γραπτή δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ως προς την εκπόνηση της μελέτης.

Σημείωσε ακόμη πως στο πλαίσιο της συζήτησης έθεσε το πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ για στήριξη των οικογενειών όλων όσοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να λαμβάνουν αυτού του είδους τις θεραπείες. «Είναι ανεπίτρεπτο οικογένειες να διαλύονται οικονομικά γιατί κάποιος από τα μέλη τους χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό για να λάβει τη θεραπεία την οποία πρέπει και οφείλουμε να δίνουμε ως κράτος και πολιτεία», κατέληξε.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής, Σάβια Ορφανίδου, επεσήμανε πως «η μελέτη θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ίδιους τους ασθενείς με αποφυγή ταλαιπωρίας, ψυχολογικού αλλά και οικονομικού κόστους τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους και από την άλλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αναβάθμιση της Κύπρου ως διεθνούς ιατρικού κέντρου». «Η μελέτη θα καταδείξει κατά πόσο είναι προς το συμφέρον του κράτους οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό», σημείωσε.

Όπως είπε, κάθε χρόνο 40 ασθενείς χρειάζονται μεταμόσχευση και κατά μέσο όρο καταβάλλονται από το κράτος περίπου €150.000 ετησίως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα, που κυμαίνονται από μισό εκατομμύριο έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου, καθώς υπάρχει προοπτική εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και μείωση ταλαιπωρίας των ασθενών. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, χαρακτήρισε σημαντικό το όλο εγχείρημα και υπέδειξε πως πρέπει να αξιοποιηθεί και η πρόσφατα συσταθείσα Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο και άλλοι εμπειρογνώμονες.

Εξάλλου, η Επιτροπή συζήτησε νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου, που αφορά την απάλειψη της ανάγκης για δημιουργία κουβουκλίων όσον αφορά τα θέματα ογκολογίας και χημειοθεραπειών, ούτως ώστε να μπορούν κάποιες κλινικές που δεν έχουν τα χρήματα για να δημιουργήσουν αυτά τα κουβούκλια στα ίδια τα κέντρα τους, να συνεργάζονται με άλλα κέντρα.

Η κα Νικολάου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς και ζήτησε όπως δοθούν στην Επιτροπή πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.