Μελέτη και όραμα χρειάζεται η δημιουργία νέου μουσείου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Στην προχειρότητα και τον ενθουσιασμό και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες βλέψεις και όχι σε ένα όραμα και την απαιτούμενη μελέτη, στηρίζεται η πρόταση του Δήμου Λεμεσού την οποία φαίνεται να ασπάζονται και κάποιοι επιχειρηματίες. Αυτή τουλάχιστον είναι η γενική εκτίμηση που εκφράζεται από πολιτιστικούς και άλλους φορείς της πόλης, αλλά και απλούς ενεργούς πολίτες, οι οποίοι διαβλέπουν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες για τις οποίες γίνονται προσπάθειες να ικανοποιηθούν, έστω κι αν αυτό θα είναι σε βάρος της πολιτιστικής και γενικότερης εικόνας της Λεμεσού.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση την οποία επίσημα κατέθεσε ο δήμος ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, καλύτερα προσφερόμενος χώρος για την ανέγερση του νέου μουσείου είναι η περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών, κοντά στη μαρίνα και μάλιστα με επίχωση μέσα στη θάλασσα. Πρόταση η οποία αβίαστα χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καρούσο ως άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή με τη δέσμευση ότι θα μελετηθεί η προώθησή της.

Το ότι αποτελεί διαχρονική ανάγκη και λαϊκή πλέον απαίτηση η δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λεμεσό, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των καιρών, αυτό κανένας δεν το αμφισβητεί αφού το υφιστάμενο κτίριο που μετρά ζωή σχεδόν μισού αιώνα, είχε δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες εκείνης της εποχής και βέβαια τις γενικότερες συνθήκες που χαρακτήριζαν τη Λεμεσό της δεκαετίας ’70.

Το ενδεχόμενο όμως να μπει λουκέτο στο σημερινό κτίριο και να μετακομίσει το μουσείο από το κέντρο της πόλη στο δυτικό άκρο της και μάλιστα μέσα στη θάλασσα, αυτό συνιστά μια ακραία και αυθαίρετη προσέγγιση και προοπτική. Το μουσείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης και ως εκ τούτου η προοπτική της ανακαίνισής του με όλες τις ενδεδειγμένες προσθήκες και διαμορφώσεις θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Οπότε, το βασικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι η εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης για το ίδιο το κτίριο και τη χωροθέτησή του, τις μουσειολογικές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά να εξεταστούν σε βάθος και τα ζητήματα που προκύπτουν με τον κυκλοφοριακό και βέβαια να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση με όλους τους οργανωμένους φορείς και τους πολίτες της Λεμεσού, πριν από τη λήψη της όποιας τελικής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για επίχωση μέσα στη θάλασσα κι εκεί να ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του μουσείου, αυτό καλά κάνουν να το ξεχάσουν. Να αναλογιστούν μόνο την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί στο ήδη βεβαρημένο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τις ορέξεις κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών που καραδοκούν. Εκτός κι αν πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση κρύβονται κάποια ιδιωτικά συμφέροντα για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.