Το 2013 στοίχισε 31 χιλ. ευρώ,  αλλά στο νέο διαγωνισμό μπήκε πρόνοια για 200 χιλ. ευρώ.

 

Ο κούκος αηδόνι θα στοιχίσει στους φορολογούμενους η νέα μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Το ΧΑΚ είχε εκπονήσει ανάλογη μελέτη το 2013, η οποία στοίχισε 31 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την εκπόνηση νέας μελέτης προχωρώντας στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού με πρόνοια 200 χιλ. ευρώ! Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση 200 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του συμβούλου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε ότι το κονδύλι εγκρίθηκε ξανά πέρσι από την Επιτροπή, αλλά επειδή δεν αξιοποιήθηκε απαιτείται η εκ νέου συγκατάθεσή της. Σημειώνεται ότι το κονδύλι εγκρίθηκε πέρσι -μαζί με άλλα κονδύλια που αφορούσαν τις ιδιωτικοποιήσειςκατά πλειοψηφία, με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ. «Φεύγουν εταιρείες» Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ, Μάριος Πηλαβάκης, ανέφερε ότι υπάρχει τάση φυγής εταιρειών από το ΧΑΚ.

Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι το χαμηλό ενδιαφέρον από πλευράς του επενδυτικού κοινού. Μάλιστα είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με εταιρείες που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν ώστε να διαπιστώσει τους λόγους, αλλά πολλοί δεν απάντησαν το τηλέφωνο ενώ άλλοι επικαλέστηκαν το κόστος. Το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να μειωθεί αφού οι χρεώσεις του ΧΑΚ είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου