Μελέτη τουριστικής αξιοποίησης του μεταλλείου Αμιάντου

Προτείνεται ανακαίνιση και ενοικίαση κατοικιών και άλλων κτιρίων, δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης και Συνεδρίων, κατασκευή σημείων θέασης, μονοπάτια της φύσης, ποδηλατόδρομοι αλλά και Αθλητικό Κέντρο

 

Τη δημιουργία Βιωματικών Εργαστηρίων, τα οποία θα αφορούν παραδοσιακά επαγγέλματα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, Πολιτιστικό Κέντρο και Στέγη χειροτεχνίας και καλλιτεχνών, χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις αλλά και Λαϊκή Αγορά, περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις μελέτης που έγινε για την περαιτέρω ανάδειξη των χώρων του μεταλλείου Αμιάντου.

Η μελέτη, η οποία έγινε για λογαριασμό του Υφυπουργείου Τουρισμού και αφορά στη δημιουργία ενός πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής με στόχο την αναβίωση του πρώην μεταλλείου (που βρίσκεται σε υψόμετρο 1500 μέτρα και καλύπτει έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων), την αξιοποίηση του πλούσιου οικοδομικού αποθέματος που διατηρείται ακόμα στην περιοχή και την ανάδειξή του σε πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο για τις κοινότητες Τροόδους, προτείνει, μεταξύ άλλων, και κάποια έργα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με κόστος που υπολογίζεται γύρω στα 160 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις προτάσεις των μελετητών, όπως αναφέρει στη μηνιαία έκδοσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανακαίνιση των πετρόκτιστων κατοικιών και άλλων κτιρίων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του μεταλλείου με σκοπό την ενοικίασή τους, η ανέγερση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και Κέντρου Εκπαίδευσης και Συνεδρίων για 500 άτομα, η δημιουργία εστιατορίου, κάποια παρατηρητήρια πουλιών και σημεία θέασης, μονοπάτια της φύσης, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι αλλά και Αθλητικό Κέντρο.

Για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι μελετητές θα προηγηθεί, σύμφωνα με τον λειτουργό του Υφυπουργείου Τουρισμού, Πλούταρχο Παντελίδη, η απαραίτητη διαβούλευση με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου δε του μεγάλου κόστους, εξετάζεται αφενός η υλοποίηση του σχεδιασμού σταδιακά και αφετέρου όχι εξ ολόκληρου με κρατικές δαπάνες. Ενδεχομένως, μάλιστα, να ανατεθεί μέρος των αναπτύξεων σε ιδιώτες επενδυτές. Κάποια έργα θα προταθούν για χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Από την πλευρά του το Τμήμα Δασών συνεχίζει την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στην περιοχή, που υλοποιείται καλύπτοντας κάθε χρόνο έκταση 2-3 εκταρίων το χρόνο. Μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο κατά 50% και υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωση της αποκατάστασης θα γίνει σε είκοσι περίπου χρόνια. Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στην έκταση που καλύπτει το μεταλλείο ξεκίνησε από το 1996 και γίνεται με την αξιοποίηση φυτών της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή αμιάντου στην περιοχή άρχισε το 1904 και συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του ’80, οπότε και έκλεισε οριστικά το μεταλλείο, το οποίο στη μακρόχρονη διάρκεια της λειτουργίας του απασχόλησε χιλιάδες εργάτες. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους διέμεναν σε πρόχειρα ή προσωρινά καταλύματα γύρω από το χώρο του μεταλλείου, που σταδιακά μετεξελίχθηκαν σε μόνιμες κατοικίες αναπτύσσοντας έτσι μια ξεχωριστή κοινότητα (Πάνω Αμίαντος) με σχολεία, νοσοκομείο και άλλες βασικές υπηρεσίες αλλά και καταστήματα.

Με βάση το Σχέδιο Αποκατάστασης που ετοιμάστηκε για την περιοχή, ξεκίνησαν οι εργασίες το 1995 με την καθοδήγηση μιας πολυκλαδικής ομάδας ειδικών. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί στην περιοχή το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους και ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.