Mελετώνται περισσότερες από 130 θεραπείες για κορωνοϊό, τι επικρατεί διεθνώς

Περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA).

Οι πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία έχουν επιταχύνει σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού.

“Περισσότερες από 130 θεραπείες κατά της Covid-19 εξετάζονται”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IFPMA Τόμας Κουένι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου μαζί με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών που ανέλυσαν τις εργασίες τους σε διαφορετικές θεραπείες, όπως τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα αντιιικά και οι ανοσοθεραπείες.

Ο Κουένι εξήγησε ότι 68 από αυτές είναι νέες θεραπείες, οι άλλες είναι ήδη υπάρχοντα φάρμακα των οποίων η δραστικότητα εξετάζεται κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι περισσότερες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια των δοκιμών, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μόνο ένα εμβόλιο θα επιτρέψει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά για να βρεθεί και να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Κουένι, η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά της ασθένειας αυτής θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα. Οι δηλώσεις του διατυπώνονται την ώρα που το αμερικανικό εργαστήριο Gilead ανακοίνωσε ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη είχε επιταχύνει την ανάκαμψη των πιο σοβαρών περιστατικών κατά αρκετές ημέρες σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

Ο Χοσέ Μπασέλγκα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, προειδοποίησε για τον κίνδυνο από μια πολύ μεγάλη βιασύνη για την εξεύρεση μιας θεραπείας. “Πρέπει να έχουμε δοκιμές που έχουν ελεγχθεί καλά”, τόνισε.

Γαλλία

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν μια διαφορετική Πρωτομαγιά, χωρίς διαδηλώσεις και λουλούδια, αλλά με πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες της άρσης του περιορισμού λόγω του κορωνοϊού.

“Συναυλίες” με σκεύη κουζίνας, ομαδικά τραγούδια, διαδικτυακές διαμαρτυρίες, πλακάτ με διεκδικήσεις: τα συνδικάτα, οι ηγεσίες των οποίων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά τη συζήτηση – μέσω βιντεοδιάσκεψης – με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την άρση των μέτρων περιορισμού, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και από τα μπαλκόνια.

“Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις που υπερασπιζόμαστε εδώ και καιρό και η κρίση υπογραμμίζει”, δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT.  Μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, ζητά να στραφεί η προσοχή στους “ξεχασμένους” και τους “αφανείς των κοινωνιών μας”.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό βρίσκονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Και ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός άρχισε διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα για το πώς θα επιστρέψουν οι Γάλλοι στις δουλειές τους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορική οικονομική ύφεση.

Αυστραλία

Η Αυστραλία θα εξετάσει την επόμενη Παρασκευή εάν θα χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που έχει επιβάλει στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Μόρισον παρότρυνε εξάλλου τους Αυστραλούς να καταφορτώσουν στα κινητά τους την εφαρμογή που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν ασθενείς της COVID-19, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού.

Στην Αυστραλία καταγράφονται περίπου 6.700 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και 93 θάνατοι, αριθμοί σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη. Ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων εξάλλου επιβραδύνθηκε κάτω από το 0,5% την ημέρα, από το 25% που καταγραφόταν έναν μήνα νωρίτερα.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι άλλοι 127 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να αυξάνεται σε 1.859.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 1.425, με το σύνολό τους να αυξάνεται σε 19.224.

Ισημερινός

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αυξήθηκαν κατά 17 στους 900 στον Ισημερινό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 259 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα των Άνδεων να ανέρχεται σε 24.934.

Κατά το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισημερινού, 1.558 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Οι αρχές εκτιμούν ότι άλλοι τουλάχιστον 1.357 θάνατοι “πιθανόν” οφείλονταν στην πανδημία.

Επισήμως στη Γουάγιας, το επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφονταν μέχρι χθες 10.436 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 380 θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19.

Μίσιγκαν

Διαδηλωτές, αρκετοί εξ αυτών οπλισμένοι, μπήκαν – νομότυπα – χθες Πέμπτη στο Καπιτώλιο της αμερικανικής πολιτείας Μίσιγκαν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών, για να απαιτήσουν χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών που παραμένουν σε εφαρμογή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεκάδες διαδηλωτές, αρκετοί εφοδιασμένοι με τουφέκια, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Καπιτωλίου, της έδρας του κοινοβουλίου του Μίσιγκαν στην πόλη Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα. Κανένας τους δεν φόραγε μάσκα, αν και ορισμένοι είχαν μαντίλια στα πρόσωπα. Αρκετοί φώναξαν όταν μασκοφορεμένοι αστυνομικοί στάθηκαν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν να μπουν, απαιτώντας να τους αφήσουν να περάσουν.

“Ακριβώς από πάνω μου, άνδρες με τουφέκια φωνάζουν προς εμάς”, ανέφερε μέσω Twitter η Ντέινα Ποουλχάνκι, γερουσιάστρια του Μίσιγκαν, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία στην οποία τουλάχιστον ο ένας από τους εικονιζόμενους είχε εμφανώς περασμένο με αορτήρα ένα τουφέκι στην ράχη του.

“Ορισμένοι από τους συναδέλφους μου που έχουν αλεξίσφαιρα γιλέκα τα φόρεσαν”, πρόσθεσε η τοπική πολιτικός.

Έξω από το Καπιτώλιο, διαδηλωτές κράταγαν ένα πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν σύνθημα εναντίον του περιορισμού με φωτομοντάζ που μετατρέπει τη δημοκρατική κυβερνήτρια της πολιτείας Γκρέτσεν Γουίτμερ στον Αδόλφο Χίτλερ.

Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται “Το Μίσιγκαν ενωμένο υπέρ της ελευθερίας” οργάνωσε την κινητοποίηση της Πέμπτης, την οποία βάφτισε “αμερικανική πατριωτική συγκέντρωση”.

Η αστυνομία εξήγησε στο NBC News ότι είναι νόμιμη η οπλοφορία μέσα στο Καπιτώλιο, όπως και στην υπόλοιπη πολιτεία Μίσιγκαν.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη κατέγραψε 12 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 – έναντι μόλις 4 την προηγουμένη – στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα έξι από τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ήταν “εισαγόμενα”, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό μολυσμένοι. Από τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα πέντε εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που συνορεύει με τη Ρωσία, και το έκτο στην Εσωτερική Μογγολία. Μία ημέρα νωρίτερα, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 82.874 στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της COVID-19 να παραμένει αμετάβλητος στα 4.633.

Άλλοι 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία αφού αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 3 στους 38, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συνολικά, έχουν ιαθεί 77.642 ασθενείς, ενώ 599 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Εντοπίστηκαν 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 33 την προηγουμένη, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 2.053 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δείχνουν στοιχεία που συγκέντρωσε και μεταφόρτωσε στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Κύπρου).

Μολονότι παρουσίασε μείωση την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο τους 2.000, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να φθάνει έτσι τα 62.906 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς. Αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε μέσα σε λίγους μήνες τον επίσημο απολογισμό των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες που κράτησε ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν εννέα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα), με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα της Ασίας να φθάνει έτσι τους 10.774.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει περί τα 10 για 13 συνεχόμενες ημέρες στη χώρα.

Από τα κρούσματα, τα οκτώ εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό, με το σύνολο των περιπτώσεων του είδους αυτού να φθάνει πλέον τις 1.073. Το ένατο ήταν κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα. Την προηγουμένη, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης, για πρώτη φορά έπειτα από 75 ημέρες.

Επιβεβαιώθηκε ένας νέος θάνατος, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται σε 248. Ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), ανέρχεται στο 2,30%.

Άλλοι 13 ασθενείς πήραν εξιτήρια από νοσοκομεία όπου παρακολουθούνταν σε καραντίνα, αφού ανέρρωσαν πλήρως. Το σύνολο των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 9.072 (84,2%).

Από την 3η Ιανουαρίου, έχουν γίνει διαγνωστικές εξετάσεις σε συνολικά 623.000 ανθρώπους στη Νότια Κορέα.

Ισπανία

Χειροκροτήματα αντήχησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ισπανία ως μια ένδειξη αλληλεγγύης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της τέταρτης κατά σειρά πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως από τον νέο κορωνοϊό.

“Έχουμε δει μερικές φορές μέλη του προσωπικού να καταρρέουν, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο από κοινού, για να επιστρέψουμε στη μάχη. Άλλοι βρίσκονται σε άδεια ασθενείας διότι έχουν προσβληθεί” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αλφόνσο Καναμπάλ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου La Princesa στη Μαδρίτη.

Φορώντας μάσκα και γάντια, ο 55χρονος γιατρός βγήκε από τη μονάδα του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εντατικολόγων της Ισπανίας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη 13.00 χθες το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, στις ΜΕΘ της Ισπανίας.

Περού

Οι θάνατοι εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στο Περού ξεπέρασαν τους 1.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 1.051 από τους 943 την προηγούμενη μέρα.

Καταγράφηκαν επίσης 3.045 νέα κρούσματα του ιού, με το σύνολο να ανέρχεται σε 36.976.

Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις αφρικανικές χώρες να διατηρήσουν τα αυστηρά μέτρα επιτήρησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 στη μαύρη ήπειρο, παρά την έναρξη της άρσης του μέτρου του κατ` οίκον περιορισμού σε ορισμένες χώρες, δηλώντας “πολύ ανήσυχος” για την διάδοση της νόσου στην κοινότητα κυρίως στη δυτική Αφρική.

Αντιμέτωπες με τη νόσο Covid-19, πολλές αφρικανικές χώρες έλαβαν μέτρα μερικού ή πλήρους αυτοπεριορισμού για να σταματήσουν τη διάδοσή της.

Αυτά τα μέτρα “βοήθησαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της Covid, η οποία όμως παραμένει σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η Δρ Ματσχιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

“Είναι σημαντικό να συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα επιτήρησης, ανίχνευσης των κρουσμάτων και τα διαγνωστικά τεστ, μεταξύ άλλων μέτρων ελέγχου για να τερματιστεί η πανδημία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Εάν οι κυβερνήσεις σταματήσουν απότομα αυτά τα μέτρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κέρδη που οι χώρες αποκόμισαν μέχρι στιγμής στη μάχη κατά της Covid-19”, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, “η Αφρική έχει καταγράψει έως σήμερα περισσότερα από 36.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, περισσότερους από 1.500 θανάτους και η κατάσταση είναι “ανησυχητική” στις περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου της Covid-19, οι χώρες της Αφρικανικής Περιφέρειας του ΠΟΥ πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διαγνωστικά τεστ ανά 10.000 άτομα.

“Ο ΠΟΥ καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσει τη δυνατότητα  διεξαγωγής  διαγνωστικών εξετάσεων στέλνοντας μια νέα σειρά διαγνωστικών κιτ στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Η Αφρική παραμένει, ωστόσο, μία από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές του κόσμου από την πανδημία που άρχισε από την Κίνα και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στη Δύση ειδικότερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy