Μένοικο: Στήνουν μνημείο τιμώντας άτομο που φέρεται να συμμετείχε στο πραξικοπηματία

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μενοίκου αποφάσισε και προχώρησε πρόσφατα στην ανέγερση μνημείου τιμώντας τη μνήμη των νεκρών και αγνοουμένων της κοινότητας, που αντιτάχθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, τον οποίο έφερε στην Κύπρο το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία των Λαϊκών Οργανώσεων Μενοίκου, μαζί με τους ήρωες της κοινότητας, στους τιμώμενους περιλαμβάνεται και θα μνημονεύεται άτομο που έχασε τη ζωή του συμμετέχοντας στο πραξικόπημα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜε επιστολή τους προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, το ΑΚΕΛ Μενοίκου και οι Λαϊκές Οργανώσεις εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για αυτή την ενέργεια που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμβάλλει στην καταβαλλόμενη προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Όπως σημειώνεται, το Κοινοτικό Συμβούλιο «ρίχνει νερό στο μύλο της παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας, που μεθοδεύει η ακροδεξιά για να απαλλαγεί από το βάρος της προδοσίας, των εγκλημάτων και των ενοχών της. Ταυτόχρονα μια τέτοια πράξη προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της κοινότητας, ενώ θα καταγραφείτε ως το πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιο, που τιμά από κοινού τα θύματα με τους θύτες τους».

Απαντώντας στα όσα λέγονται, το ΑΚΕΛ και οι Λ.Ο. υποδεικνύουν ότι «δεν αποτελεί δικαιολογία ή ακόμα έστω και ελαφρυντικό η αναφορά ότι οι επιτιθέμενοι “εκτελούσαν διαταγές” ή ευρίσκοντο σε “εντεταλμένη αποστολή”, γιατί το παράδειγμα του ήρωα καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, δολοφονημένος πισώπλατα από πραξικοπηματίες αξιωματικούς του, λαμπρύνει τη σύγχρονη ιστορία μας».

Παρά το γεγονός ότι κάλεσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο, έστω και την υστάτη να προβληματιστεί και να ανακαλέσει τη λανθασμένη απόφασή του, εντούτοις φαίνεται ότι δεν ίδρωσε το αφτί κανενός. Μάλιστα, αναμένεται ότι τα εγκαίνια του μνημείου θα γίνουν πολύ σύντομα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.